- Mai puțin cunoscute pentru proprietățile lor detoxifiante și de înfrumusețare a pielii, căpșunile sunt bogate în fier, vitaminele B și C, potasiu și fibre.
2. Evită însă pe cât posibil spălarea cu multă apă a căpșunilor, altfel acestea se vor înmuia și își vor pierde din aromă.
3. Clătește-le rapid înainte de a le îndepărta codițele.
4. Servește-le cu brânză dietetică de vaci în loc de frișcă, inclusiv pe o felie de pâine prăjită, la mic dejun.
5. Conținutul bogat în vitamina C le face excelente pentru întărirea sistemului imunitar.
6. Proprietăţile antioxidante ale căpşunilor ajută la menținerea unei vederi sănătoase. Astfel, previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina.
7. Căpşunile conţin antioxidanţii luteină, zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică în lupta anticancer, precum și în prevenirea acestei boli.
8. Aceleași fitochimicale de care spuneam mai sus ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. O cană de căpşune are doar 55 de calorii, motiv pentru care acestea pot fi consumate înaintea antrenamentelor pentru o mai bună anduranţă şi pentru o ardere accelerată a caloriilor.
9. Sunt foarte sănătoase în perioada sarcinii, datorită conținutului bogat în acid folic care ajută la dezvoltarea craniului și măduvei spinării fătului.
10. Căpşunele sunt extrem de eficiente şi în tratarea tenului gras, cu tendinţă acneică, pori dilataţi şi puncte negre, fiind recomandate măştile homemade realizate din fructele proaspete, eventual amestecate cu zeama de lămâie şi iaurt.