Ce poate fi mai enervant decât să îți calci o cămașă albă, iar la finalul călcatului să observi că aburul scos din fierul de călcat este mai maroniu și lasă depuneri?
După ce ai călcat mai bine de 10 minute o cămașă, trebuie să o arunci direct la coșul de rufe murdare, fără să o fi purtat.
Mi s-a întâmplat acest lucru de zeci de ori.
De multe ori dădeam vina pe fierul de călcat, dar după ce am schimbat vreo două fiare de călcat și am schimbat și locația și implicit sursa de apă mi-am dat seama că problema este în sine apa.
Apa de la rețea (apa de la robinet) conține foarte multe minerale și deseori nu este foarte purificată. În timp, aceste depuneri de minerale se depun pe traseul de aburi al fierului sau stației de călcat și acestea pot fi degajate când ți-e lumea mai dragă.
Și acest lucru indiferent de cât de bun este fierul de călcat, că același lucru se întâmplă și la un fier de călcat de 100 lei, și la o stație de călcat modernă de peste 1500 lei.
Greșeala este sursa de apă folosită.
Deși producătorii de fiare și stații de călcat și-au făcut aparatele astfel încât acestea să poată fi folosite cu apă de la rețea (de la robinet), sunt zone în țară în care apa este foarte dură și se poate depune foarte repede calcar.
În comerț, se găsesc tot felul de ape speciale pentru fierul de călcat, dar să calci multe cămăși doar cu acele soluții, mai ales la o stație de călcat, ar ajunge să te coste mult mai mult.
Iar soluția este foarte la îndemână.
Dintr-o întâmplare amuzantă, am cumpărat apă distilată pentru mașină, să completez nivelul de antigel. Pe eticheta bidonului de apă distilată am văzut „inclusiv pentru fiare de călcat”. Și am zis că e o chestiune interesantă care ar trebui testată.
Așa că am studiat puțin problema și mi-am dat seama că are mult sens să folosești apă distilată ca sursă de apă pentru fierul sau stația de călcat.
Avantajele apei distilate pentru fierul de călcat
Fără depuneri pe țesături
În primul rând apa distilată este demineralizată și este pură. Astfel, fără minerale, nu se vor depune pe traseul de abur al fierului sau stației de călcat minerale care se pot calcifia și în cele din urmă expulzate direct pe cămașa albă pe care abia așteptai să o calci.
Hainele nu se îngălbenesc de la călcat
De asemenea, folosirea apei distilate nu îngălbenește hainele. Desigur, hainele se îngălbenesc și de la spălat, dar se pot îngălbeni și în procesul de călcare cu apă de la rețeaua publică.
Poți să îți dai seama de faptul că apa de la robinet nu este atât de bună pentru călcat prin depunerile galbene de pe suprafața textilă a masei de călcat.. toate acele îngălbeniri s-au transmis și pe haine, de-a lungul timpului.
Apa distilată este pură și cum nu conține minerale, este cât se poate de transparentă.
Prelungești durata de viață a fierului sau a stației de călcat
Apa distilată prin extensie ajută și la creșterea duratei de viață a fierului sau stației de călcat. De la apa de la rețea, nedistilată, se pot forma depuneri de calcar pe găurile pe care este expulzat aburul fierbinte și astfel se pot înfunda aceste găuri, alterând performanța călcării cu abur.
În cazul stațiilor de călcat, acestea având rezervoare de apă mult mai mari, care nu se golesc neapărat după o sesiune de călcat, este cu atât mai necesară folosirea unei ape cât mai curate pentru a evita depunerile de calcar care se pot acumula în rezervorul stației de călcat.
Dezavantajul folosirii apei distilate pentru călcatul hainelor
Dezavantajul apei distilate față de apa de la robinet este faptul că e mai scumpă și trebuie cumpărată separat.
Dar apa distilată poți să o cumperi atunci când vizitezi un magazin de bricolaj, când mergi la un hipermarket sau chiar se poate comanda online. Trebuie doar să ai o mică grijă în plus…
În general, un bidon de 5 litri de apă distilată costă în jur de 15 lei, dar cu inflația de acum cine știe cât va mai costa atât… Important e că 5 litri de apă distilată ajung destul de mult timp.
Consultați și manualul de utilizare al stației sau fierului de călcat
În ciuda avantajelor, este important să consultați manualul de utilizare al stației de călcat pentru a vă asigura că utilizarea apei distilate este recomandată de producător. Unele stații de călcat pot necesita un anumit tip de apă, iar altele pot fi echipate cu filtre care îndepărtează impuritățile din apa de la robinet, făcând utilizarea apei distilate mai puțin necesară.
Respectați întotdeauna recomandările producătorului pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține aparatul în stare bună.