Vara este cea mai bună perioadă pentru vitaminizare, dar și de detoxifiere: e plin de fructe și legume peste tot, de plante aromate și cu uleiuri naturale, foarte benefice sănătății.

Nu-ți mai spun cât de important e vara să te hidratezi, însă ai grijă, pentru că și sucurile de fructe și legume, chiar și naturale, obținute la storcător prin presare la rece fie el, sunt un pericol: pot conține prea mult zahăr din fructe și pot îngrășa sau încărca organismul. Cea mai bună metodă rămâne apa. Însă ca să te hidratezi și să mai prinzi și ceva vitamine direct și ușor asimilabile, mizează pe apa infuzată.

Ce este apa infuzată?

Apa infuzată e sănătate pură. E apă plată sau filtrată, apă potabilă obișnuită, în care ai aruncat câteva (bucăți/felii) din fructele și legumele tale preferate, eventual și unele ierburi aromate. Se pun toate ingredientele alese la infuzat într-o sticlă și se închid ermetic.

Apa infuzată nu e ceai. E o alternativă naturală și sănătoasă de energizare inclusiv la ceai, cafea, sucuri. Apa aromatizată cu fructe și legume sau cu plante aromate și fructe nu se aseamănă nici cu limonada. E mai simplă decât orice băutură, după apă, dar are multiple vitamine și e mai ușor de băut decât apa simplă și mai la îndemână decât alte băuturi răcoritoare.

Apa infuzată e o soluție foarte bună pentru aceia dintre noi care nu simțim nevoia să bem apă, nu ne atrage, nu reușim să o bem pur și simplu și în cantități suficiente pentru organism: 2 litri zilnic cel puțin, măcar acum vara. Sorbind puțin câte puțin din apa infuzată, vara, e foarte simplu să ajungem să bem chiar mai mult de 2 litri de lichide pe zi sau 8 pahare de apă, după cum ne recomandă medicii.

Apa infuzată: cum o prepari?

Ca să prepari o apă infuzată, ai nevoie de:

Fructele și legumele moi se pot tăia în bucăți mai mici, în două sau în patru. Fructele și legumele tari se feliază cât mai subțire. Plantele aromate trebuie să fie proaspete, verzi, de curând culese. Dacă sunt pălite, mai bine renunță să le mai adaugi în apa aromată. Acestea se pot zdrobi puțin de fundul sticlei, borcanului, cu un băț lung sau un obiect lung, cu capăt tare, ca să își elibereze toate aromele și uleiurile esențiale.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Apa infuzată îmi ajută stomăcelul să se refacă după o perioadă cu mâncare mai grea, ca de sărbători. Și mă determină să mă hidratez constant, să nu uit să beau apă. Pentru că e delicioasă, cu fructele potrivite! Aici am pus bucăți tăiate de căpșuni delicioase, foarte dulci, și lămâie în apă, cu un praf de sare pentru gust și pentru menținerea setei, ca să mă facă să vreau să tot beau. Cam ca la Cola, doar că nu se compară dpdv conținut, aspect și gust. Voi vă faceți astfel de băuturi? . . . . . #infusedwater #apainfuzata #capsuni #lamai #apacufructe #blogger #colourfuldrink #instadrink #instaphoto #detox #hydrate #simpledrink #tbt #simplelife #throwback #refresh #revigoratingdrink #yummy #chill #relax #staycalm

O postare distribuită de RALS || LIFESTYLE BLOGGER (@rals.ro) pe

Fructele și legumele mici, precum boabele, se pot pune întregi la infuzat. Dar întotdeauna proaspete. De exemplu, murele, afinele, merișoarele, coacăzele, dudele, zmeura etc.

Ține apa infuzată la frigider! Dacă nu o bei în 24 de ore, aruncă fructele și legumele / plantele din ea și pune-o la loc în frigider până a doua zi.

Nu adăuga niciodată zahăr sau miere în apa infuzată! Las-o cât mai naturală. În definitiv, e o apă simplă, aromată natural.

Documentează-te înainte privind ingredientele. Sunt fructe, legume și ierburi care își eliberează imediat aromele și vitaminele, altele trebuie să stea la infuzat peste noapte. De exemplu, citricele, pepenele galben, menta, castraveții, își eliberează imediat aroma, pe când ghimbirul, mărul, scorțișoara, rozmarinul – cam tot ce e are o consistență mai tare, din câte vezi – trebuie să stea mai multe ore la infuzat ca să se simtă aroma lor.

Apa infuzată: sugestii de rețete

Din câte vezi, în apa infuzată poți combina multiple ingrediente, mai multe fructe și legume preferate, precum și ierburi aromate. Totuși, încearcă să nu pui în aceeași apă mai multe ingrediente cu aromă puternică. Rezultatul va fi unul mai puțin dorit. Alege gusturi și arome care se completează, nu se acaparează unul pe celălalt, nu sunt atât de puternice încât să anihileze aroma unul altuia.

Iată mai jos câteva sugestii de apă infuzată  sau apă aromată cu fructe și legume și/sau ierburi aromate:

  • mure și crenguțe de rozmarin – o aromă fresh, o apă vitaminizantă și perfectă în zilele toride, nu foarte puternică.
  • felii de castraveți, mărar și mentă – o foarte fresh variantă la limonadă;
  • apă aromată cu felii de lămâie, crenguțe de cimbru și rozmarin;
  • apă infuzată cu bucăți de nectarină / piersică și felii de ghimbir;
  • apă cu bucăți de căpșuni și frunze de busuioc

apa infuzata cu legume si fructe

Iată că astfel poți rămâne vitaminizat(ă) și hidratat(ă) vara aceasta pe caniculă fără să bei sucuri dulci, naturale sau, mai rău, carbogazoase sau cumpărate din comerț! Doar fuguța până la piață sau la raionul de fructe și legume din supermarket și te vei întrece în cele mai gustoase ape aromate!

4 comentarii la „Apa infuzată cu fructe, legume și ierburi aromate: sugestii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *