Este una dintre cele mai „muncite” suprafețe din casa ta. Iată însă mai jos un ajutor pentru a-ți alege cu cap cel mai bun material pentru blatul de bucătărie, adaptat nevoilor tale.

Nu mai sunt de mult niște simple piese îndepărtate după niște uși închise. Bucătăriile moderne nu sunt doar locul unde se pregătesc mesele, dar și unde, de asemenea, multă acțiune are loc – de la temele celor mici până la gospodăritul casei, administrarea ei, de la discuțiile în familie, mesele în familie până la… distracție.

Majoritatea acestora implică blatul de bucătărie, bancul de lucru al unei gospodine, iar asta presupune că materialele utilizate trebuie să fie atât practice, cât și arătoase, indiferent că ești un gurmand entuziast, un bucătar de familie de cursă scurtă sau un obișnuit al comandatului de mâncare acasă. Și chiar nimic nu cred că vede atâta muncă decât blatul sau bancul de lucru din bucătăria ta.

Iată mai jos câteva materiale puternice, dar teribil de frumoase, care vor conferi bucătăriei tale o „tejghea” binecuvântată, oricât ar fi de… tranzitată.

Criterii pe care să le iei în considerare când alegi blatul de bucătărie / bancul de lucru

E greu de ales dintre atâtea materiale

Sunt diferite materiale care se potrivesc diverselor scopuri, așa că înainte să te arunci în a alege o anume culoare, ia în considerare mai degrabă cum e folosită bucătăria ta.

blat de bucătărie din pal laminat cu textură de marmură
Blat de bucătărie din pal laminat cu textură de marmură – diverse dimensiuni, grosime 2.8 cm

Majoritatea materialelor sunt durabile și rezistă la multe, dar unele au nevoie de mai multă grijă decât altele. Marmura, de pildă, a avut momentul ei recent, dar, de fapt, e destul de fină și absorbantă, ceea ce înseamnă că mereu vei fi în gardă și cu grija să nu verși ceva. Sau va trebui să te împaci cu gândul că-și va arăta oricui istoricul…

Costurile unui blat de bucătărie sunt destul de mari

Costul e un criteriu foarte mare de luat în considerare, nu doar pentru material, dar și pentru instalare. Porțelanul, de exemplu, are nevoie de oameni de meserie, specializați.

Cum e atât de dur și dens, dacă ar fi scăpat, s-ar crăpa pur și simplu. Porțelanul pentru blaturi de bucătărie are nevoie de instrumente speciale de tăiere și oameni care să se apropie de pietrari / sculptori ca pricepere, care se bucură să lucreze cu o piatră cu inginerie, dar nu neapărat să taie porțelan. Întotdeauna asigură-te că estimările tale includ instalarea înainte să semnezi pentru un anumit blat, mai ales dacă e din porțelan.

Notele personale pentru blaturi de bucătărie

Pasul final în criteriile de alegere a blaturilor de bucătărie este să… găsești ce-ți place ție. Și ce știi că-ți va plăcea multă vreme. De exemplu, unii arhitecți sugerează să-ți alegi blatul de bucătărie în concordanță cu podeaua: cele două trebuie să se împace cel mai bine, iar podeaua dictează aici alegerea, dacă nu ai anumite preferințe.

banc de lucru pe roți din lemn de bambus cu blat de marmură
Banc de lucru pe roți din lemn de bambus cu blat de marmură

Este și un caz de tipul „cine folosește bucătăria”, dacă ai copii, ce design și stil are casa ta. Ia în considerare, de asemenea, cum vor cădea culoarea și finisajul în cadrul casei tale, un factor important mai ales dacă vei avea blatul pe o insulă în spațiu deschis.

Tipuri de blaturi din care ar trebui să alegi

Blat din piatră naturală

Frumusețea pietrei – precum marmura Statuarietto sau granitul Juparana – este naturală, ca la orice material din resursele Pământului. Fiecare placă e unică.

Marmura este populară printre bucătarii entuziaști, întrucât e perfectă pentru rulatul aluatului de patiserie. Dar este ușor de pătat cu alimente ca vinul roșu, oțetul, cafeaua, condimentele (da, mai ales de turmeric e vorba!) și chiar cu apă.

blat de marmură din piese
Blat din piese de marmură

Blaturile din granit sunt mult mai puțin poroase, ceea ce le face mult mai rezistente la pete și zgârieturi. Și vin într-o selecție largă de culori foarte frumoase.

Finisajul pentru blaturile de marmură sau din piatră, în general, este lucios (șlefuit) sau tăiat simplu (mat). Cel mai bine e să vizitezi depozitele magazinelor/showroomurile și să îți alegi placa pentru blat care îți place la fața locului, astfel încât să știi exact din prima ce vei primi.

Alte tipuri de piatră utilizate pentru glafuri și blaturi:

Costul blaturilor din piatră depinde de unde provine piatra, de tipul ei și de grosimea plăcii. Marmura variază de la 215 lei până la vreo 5000 lei pe metru mătrat, iar granitul de la 150 lei până la vreo 3000 lei / metru pătrat, inclusiv instalarea, dar vor atrage costuri suplimentare pentru tăieri speciale cum sunt și decuparea pentru chiuvetă, unde marginile trebuie să fie finisate cu grijă.

Decupajul în blat pentru o chiuvetă costă de regulă vreo 1000 lei, iar canelurile pentru drenaj vreo 1400-1500 lei.

Blaturi din piatră naturală găsești la:

Blat de bucătărie din oțel inoxidabil / inox

Oțelul inoxidabil este de purtare dificilă și igienic, motiv pentru care este utilizat pe blaturile de bucătărie din restaurante.

banc de lucru cu blat din oțel inoxidabil
Banc de lucru din oțel inoxidabil cu dulap depozitare – pentru bucătării profesionale

Plintele antistropi și chiuvetele pot fi complet integrate, așadar nici nu e cazul de apariția sau atragerea de „năstrușnicii” pe el, iar dacă mergi pe blaturi de înalt grad, din inox mai gros, află că ele se pot relustrui o dată la 5 sau 10 ani, oferindu-li-se aspectul de blat nou-nouț.

Dacă iubești inoxul, trebuie să fii acel tip de persoană care e OK cu cele câteva mici zgârieturi care pot apărea după câțiva ani.

blat din inox pentru bucătării profesionale

De asemenea, inoxul e foarte practic, rezistent și calitativ pentru bucătăriile „muncite”, profesionale, în care se gătește mult, dar un blat de bucătărie din oțel inoxidabil este cel mai puțin estetic și arătos. E banal, industrial aproape.

Costul unui blat de bucătărie din inox: pentru oțelul inoxidabil de bună calitate, trebuie să aloci de la vreo 500 lei / metru pătrat și de pe la vreo 1000 lei pe chiuvetă.

banc de lucru pe roți din lemn de pin cu blat de inox și suport de vinuri
Banc de lucru mobil, pe roți, din lemn de pin cu blat de inox și suport de vinuri

Blaturile din beton lustruit

Blaturile de beton sunt formate și turnate pe șantier și, având în vedere greutatea lor, este posibil să ai nevoie de lucrări structurale suplimentare pentru suport. Cu toate acestea, au un finisaj extraordinar de brut (care acum este imitat de alte materiale), se potrivesc în atâtea stiluri actuale de design și pot avea chiar și încălzire încorporată.

De asemenea, blaturile din beton trebuie sigilate înainte de utilizare, iar finisajele pot varia de la foarte aspre la mai rafinate, plus că ele pot fi colorate prin nuanțarea amestecului.
Cost: Acesta este cu siguranță un proiect ce trebuie foarte bine realizat de profesioniști și poate ajunge să coste și aproximativ 5000 lei sau chiar mai mult pe metru pătrat, în funcție de complexitatea cofrajului și a finisajului.

Blaturile din lemn

Blaturile din lemn, cum ar fi blatul din stejar american, sunt formate dintr-o lungime solidă sau piese care au fost laminate împreună (stil bloc/banc de măcelar). Suprafața blaturilor din lemn/cherestea trebuie finisată înainte de utilizare și, dacă este uleiată, va absorbi scurgerile.

blat de masă sau de banc de lucru din lemn masiv de stejar
Blat de masă / banc de lucru din lemn masiv de stejar

Blaturile din bambus sau din lemn exotic (mango, acacia) sunt în creștere pe piața lemnului. Marele avantaj este că la fiecare doi ani îl poți refinisa pentru a elimina orice urme, iar blatul va fi ca nou. Tendința este ca lemnul să fie folosit drept caracteristică pentru un banc de pe o insulă de bucătărie, mai degrabă decât în bucătărie.

blat din lemn masiv de mango
Blat din lemn masiv de mango

Cost: Depinde de tipul de cherestea pe care îl alegi și dacă mergi la un specialist în blaturi de bucătărie sau îl iei doar de la IKEA, dar prețurile variază de la 2500 până la 5000 lei pe metru pătrat. De urmărit, date fiind vremurile actuale, când foarte multe prețuri la materiale de construcție și finisaje se modifică foarte des.

Blaturi din lemn găsești la:

Blaturi din piatră prelucrată

Aparând sub variate nume de marcă deja, piatra prelucrată este realizată în mare parte din cuarț zdrobit, ținut împreună cu rășină, și este disponibilă într-o varietate de culori și finisaje. Se vinde și la placă, ocazie cu care își limitează lungimea la 3 metri.

Îmbinările devin din ce în ce mai fine, dar dacă instalezi un banc sau o insulă mai lungă, va trebui să iei în considerare unde cade îmbinarea.

blat de bucătărie mozaic din piatră prelucrată
Blat de bucătărie mozaic din piatră prelucrată – placă

Specialiștii recomandă asocierea pietrei prelucrate cu chiuvete cu profil redus, cu montare încasată, astfel încât marginile tăiate să nu fie ciobite și deteriorate de oale și tigăi sau alte vase de gătit.

Cost: prețurile variază de la vreo 5600 lei per placă de 3 m x 1,4 m pentru culori standard, până la chiar 21 000 lei per placă, pentru gamele premium. Decupările de la chiuvetă sub suprafață și canelurile de drenaj vor costa mai mult însă.

Blat din porțelan

Proaspăt sosit pe scena blaturilor de bucătărie, porțelanul este comercializat sub câteva mărci de renume, specializate, precum Dekton și Neolith. Fabricat din argilă pulbere și pigmenți colorați, lipiți împreună la temperaturi foarte ridicate, porțelanul poate fi creat cu diferite texturi, de la lucios la mat, și poate fi imprimat și cu finisaje care seamănă cu piatra, cheresteaua, betonul și metalul ruginit.

Porțelanul este extrem de dens și non-poros, plus că este foarte rezistent la căldură, ceea ce înseamnă că este grozav de folosit în jurul plitelor de gătit. Un alt avantaj este că poate fi folosit în aer liber, astfel încât bucătăria ta în aer liber poate avea același aspect ca și în interior. Porțelanul de înaltă calitate, pentru blaturi, este fabricat în plăci mai mari decât piatra prelucrată și în profile mult mai subțiri, exploatând tendința actuală, de îndepărtare de blaturile obișnuite, tip plăci clasice.

Cu toate acestea, porțelanul este extrem de greu și va trebui să lucrați cu tâmplarul pentru a vă asigura că dulapurile și mobila de bucătărie, în general, poate suporta greutatea lui.
Cost: Aproximativ același cost de bază ca și la blaturile din piatră naturală, dar în general ia mai mult pentru instalare, deoarece necesită instalatori și unelte de specialitate.

Blaturile laminate

Laminatele, ca blaturi, sunt prietenoase cu bugetul și oferă o gamă aparent nesfârșită de culori și finisaje, inclusiv marmură și aspect de piatră, care sunt aproape la fel de bune ca și cele reale. Un astfel de blat, de regulă, este catifelat la atingere, are reflectivitate limitată și nu marchează amprenta. În plus, menține o senzație foarte puternică de căldură.

blat alb din pal laminat termorezistent
Blat alb termorezistent din pal laminat, grosime 28mm / 38mm, adâncime 60 cm, diverse lungimi

Dacă ai fler în design de interior și deja știi ce vrei pentru bucătăria ta, te poți orienta spre acest tip și poți folosi laminatele frumos. Cu puțină imaginație, un blat laminat poate arăta superb și te poate scoarte ieftin din orice impas de genul. Renunță să cheltui chiar și peste 30 000 lei pe un blat de piatră, poți să dai până la 6000 lei și să faci ceva uimitor cu un blat laminat.

blat-de-masa-placa-laminata-stejar-160-x-80-x-2-5-cm
Blat laminat – piesă 160 x 80 x 2.5 cm

Cost: Laminatele sunt vândute în general la metru liniar și în diferite lățimi (de la 60 cm la 1.20 m), cu prețuri de la vreo 550 lei pe metru liniar, pentru un blat de 60 cm, într-un finisaj standard, până la chiar 2000 lei pe metru liniar pentru un blat de la 1 m la 1.20 m, într-un model premium.

blat de bucătărie laminat cu textură de granit
Blat de bucătărie laminat cu aspect de granit

O mare parte din aceste tipuri de blaturi prezentate mai sus pot fi folosite atât pentru bancuri de lucru în bucătării, cât și ca blaturi de baie.

Găsești blaturi laminate la:

Ce părere ai? Tu pentru ce tip de blat optezi și cu cine îl vei monta? Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii.

Sursă foto principală: Unsplash/Callum Hill

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *