Gata, nu mai e nevoie să urmărești emisiunea de pe Netflix „Tidying up with Marie Kondo”! Acum, emisiunea se numește „Tidying up with [trece numele tău aici]”.

Ce este metoda KonMari? „Orice nu ajută în această călătorie nu merită spațiul tău și nici pe tine”.

Metoda KonMari se referă la un nou mod de abordare a minimalismului și ordinii din casele noastre, prin inițitoarea acesteia, Marie Kondo, adepta pro-organizării lucrurilor dintr-o casă pe categorii și nu neapărat pe tip de cameră.

Scopul acestei metode este de a obține o casă plină de lucruri care emană bucurie și care să reflecte acest lucru de când pătrunzi în ea.

În timp ce mulți oameni îi asociază metoda cu ordonarea efectivă, este vorba mai degrabă despre aruncarea acelor obiecte, din casa și din viața ta, cărora le lipsește valoarea.

garderoba capsula cum o creezi

Vezi idei de organizare pentru o garderobă-capsulă!

Pentru că alegi activ să păstrezi doar acele lucruri care îți provoacă bucurie și să le elimini pe acelea care nu, intenția metodei KonMari este să sfârșești cu o casă fără lucruri adunate grămadă, eliberată de lucruri inutile, o casă care e în stare mai degrabă să aducă mai multă bucurie și prosperitate în viața ta.

În timp ce ordonezi, Marie Kondo te încurajează să vizualizezi, să îți imaginezi viața pe care vrei să o trăiești — în care să fii mai puțin stresat(ă), de exemplu — și ce ai avea nevoie ca să ajungi la ea. Orice nu ajută în această călătorie nu merită spațiul tău și nici pe tine, spune ea.

Cum s-a dezvoltat curentul KonMari?

Marie Kondo este autoarea cărții bestseller încă, The Life-Changing Magic of Tidying Up (în română: Magia ordinii), iar acum are un show TV popular, difuzat pe Netflix, Tidying Up with Marie Kondo.

Foarte mulți oameni știu de Marie Kondo datorită cărții sale foarte mediatizate și vândute în întreaga lume, fiind, iată, tradusă în foarte multe limbi, inclusiv în română.

Vezi mai multe cărți de Marie Kondo despre ordine și KonMari

Când a fost publicată inițial, în 2014, Kondo s-a declarat ca fiind un consultant japonez în ordine și curățenie, cu o idee simplă, dar revoluționară: organizarea casei categorie cu categorie și nu cameră cu cameră.

Totodată, ca specialist, ea e cunoscută prin istoricul său de clienți care nu au recidivat niciodată în vechile lor obișnuințe de a strânge lucruri și a le păstra dezorganizat și dezordonat prin casă.

În prezent, ea a devenit un nume comun pentru domeniul casnic și de home & deco, prin vizitele, la propriu, în casele americane care au nevoie de ajutorul ei în organizare și curățenie, prin intermediul show-ului extraordinar de popular pe Netflix, Tidying Up with Marie Kondo.

Dar show-ul e unul care te inspiră, ridică oamenii de pe canapea la propriu, determinându-i efectiv să încerce pe cont propriu să-și organizeze lucrurile după sfaturile ei.

Acum, fiecare om care o urmărește și știe despre ea vrea o „bucățică” din metoda KonMari. Și, recunosc, și eu, subsemnata, că show-ul respectiv a avut exact același efect până acum asupra mea! 🙂

Înseamnă ceva efectiv cuvântul KonMari?

Nu este un înțeles mai profund de atât în acest cuvânt: KonMari e pur și simplu combinația dintre prenumele și numele de familie al Marie Kondo. Kondo și-a înregistrat numele pentru că… e numele ei, de ce nu?

Și a fost o idee genială, trebuie să recunoaștem. Uite, de pildă, mari reviste din lume și-au numit categorii de home & deco prin sintagma kondo / condo – dacă vă întrebați de unde vine și ce vrea să însemne acest cuvânt, iată elucidarea! 🙂

Cum să aplici și tu metoda KonMari?

Regulile de bază pentru organizarea casei după metoda KonMari

Sunt 6 reguli de bază pentru a începe organizarea casei tale după metoda KonMari:

  1. Implică-te tu însuți în organizare.
  2. Imaginează-ți stilul tău de viață ideal.
  3. Termină de debarasat întâi. Păstrează doar acele lucruri care îți aduc bucurie și / sau de care te leagă amintiri importante. Înainte de a te descotorosi de lucruri, mulțumește sincer fiecăruia în parte pentru că și-a îndeplinit scopul până în acel moment.
  4. Ordonează după categorie, nu după loc/locație.
  5. Urmează ordinea corectă.
  6. Întreabă-te dacă totul în final emană bucurie.

Cele 5 categorii de abordat în metoda de organizare și ordonare KonMari:

  1. Hainele
  2. Cărțile
  3. Hârtiile
  4. Komono (a.k.a. lucruri random de diverse categorii / miscellaneous)
  5. Lucrurile sentimentale

Pentru a determina exact lucrurile care trebuie eliminate, Kondo începe prin a scoate totul din dulapurile și sertarele tale (categoria 1), toate cărțile de pe rafturile tale (categoria a doua), toată hârtia din birou și coșuri (ai înțeles ideea).

Imediat ce ai realizat o grămadă mare, vei lua fiecare articol în parte și vei aprecia dacă îți provoacă bucurie. Kondo admite că acest lucru poate părea ciudat sau mai non-natural la încept, dar ea asigură cititorii și telespectatorii că se vor mai obișnui cu ideea de a recunoaște ceea ce provoacă bucurie, pe măsură ce faci selecția.

Odată ce ai aruncat lucrurile din fiecare categorie, ar trebui să rămâi cu un set mult mai mic de lucruri pe care să le păstrezi și să le pui înapoi în dulapuri variate, sertare, rafturi și cutii. Ia aminte că trebuie să termini cu o categorie de ordonat înainte să treci la următoarea!

cum sa iti organizezi dressingul la inceput de sezon

Vezi mai multe idei de organizare eficientă a unui dressing

Ce este o listă de verificare KonMari și cum știu dacă am nevoie de ea?

În cartea sa, Magia ordinii, vei găsi un ghid care te va ajuta să te hotărăști ce să păstrezi și ce să arunci, printr-o listă de categorii ușor de înțeles, care include: instrumente de bucătărie, furnituri și soluții pentru curățare, chiar și poze digitale.

Așadar, dacă crezi că ești indecis(ă) în general, atunci da, această listă de verificare (engl. checklist) va face procesul ordonării să meargă mult mai repede.

De asemenea, acest ghid acoperă inclusiv subiecte ca mijloacele de împăturire și ordonare pentru orice, de la rochii, cămăși până la ciorapi.

Care e metoda KonMari de împăturire a hainelor?

Kondo are niște linii directoare foarte specifice pentru a-ți împături hainele cât mai bine și potrivit.

Uite un video din care să înveți cum să împăturești anumite piese de îmbrăcăminte după metoda KonMari:

E vorba pur și simplu despre cum depozitezi hainele la modul la care chiar să facă o diferență, să câștigi spațiu.

Să lași hainele într-o grămadă stivuită de haine – indiferent cât de îngrijit ar arăta – face să fie foarte greu să ajungi la ele și chiar mai greu să le vezi, să le observi pe cele de care ai nevoie într-un anumit moment.

În schimb, ordonează lucrurile împachetate „în picioare” ca să te ajute să rămâi într-adevăr în conexiune cu ideea lui Kondo prin care apreciezi lucrurile prin atingere și utilizare.

Uite un video cu adevărat de ajutor ca să împăturești pas cu pas, prin metoda KonMari, lucruri mai dificil de ordonat ca pulovere voluminoase și bluze cu glugă.

Pot să angajez o Marie Kondo să facă treaba organizării și pentru mine?

Din moment ce  e foarte ocupată în a-și construi un imperiu din brandul personal, Marie Kondo nu mai este disponibilă ea însăși pentru a fi angajată pentru serviciile sale.  Oricum, treaba aceasta se poate doar în America.

Totuși, poți angaja dintre cei 200+ consultanți ai săi pentru KonMari   să te ajute în ordonarea și „curățarea” casei tale de lucruri inutile adunate de-a lungul anilor. Toți sunt specialiști certificați pe diverse niveluri: pornind de la verde (10 sesiuni de ordonare cu 2 clienți) până la master (500 de sesiuni de organizare și ordonare cu 50 de clienți).

Bineînțeles, costurile pentru serviciile oferite de specialiști în metoda KonMari variază în funcție de nivelul fiecărui consultant.  De exemplu, un consultatnt de nivel verde (engl. green), încasează 595$ pentru o sesiune.

Un astfel de specialist de top (de nivel platină, de pildă) poate încasa până la 3000$ pentru un pachet introductiv care numără 6 sesiuni de curățenie și ordonare.

Așadar, mai bine te apuci să înveți singur(ă) să faci toată treaba, din cărțile și show-ul, precum și din tutorialele video de pe net ale lui Marie Kondo. Iar dacă vei găsi cu adevărat bucurie prin metoda KonMari, poate vei ajunge în sfârșit chiar tu un consultant.

Fii propriul tău ghid în metoda KonMari, fii tu Marie Kondo în propriul show „Tidying up with [trece numele tău aici]”! 🙂

Sursă foto front page: flickr / RISE

3 comentarii la „Ce e metoda KonMari? Uite cum scapi de dezordine în stilul Marie Kondo!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *