Ce Facem cu Mâncarea Rămasă?

Nu cred că e cineva căruia îi place să arunce mâncare. E și un păcat, din punctul meu de vedere, dat fiind faptul că unii mor de foame, iar tu ai prea multă că nu știi ce să faci cu ea… Se întâmplă totuși să ne rămână adesea mâncare de care pur și simplu uităm a doua zi sau ni se pare prea puțin atrăgătoare după ce a rămas prin frigider ori , pur și simplu, ne e greu să mâncăm a doua sau chiar a treia oară/zi același fel de mâncare.

Dacă ești genul de om care are obiceiul de a face 7 porții de mâncare deodată pentru a hrăni doar 2 persoane, cum mi se întâmplă și mie adesea – că nu am măsură adesea și îmi imaginez, de foame sau de poftă, că…. mamă, cât o să trebuiască să mâncăm! 😀 bun, dacă ești și tu așa câteodată, mai pierdut(ă) cu măsura, ar trebui să știi că există și soluții, unele chiar foarte tari, de a (re)utiliza mâncarea rămasă. În alte feluri de mâncare, într-un mod de-a dreptul isteț și… hmmm, delicios chiar! 🙂 Iată cum:

Minipizza din chifle cu resturi de brânză și mezeluri

Da, sună bine – cui nu-i place pizza? Și știm că adesea e dezgustător să găsim prin frigider bucăți de brânză… stricată ori capete de mezeluri. Nu le mai lăsa acolo până ajung să se împută! Pune-ți mintea la contribuție și fă ceva gustos cu ele! Ca, de pildă, niște minipizza.

Ca să arate chiar ca niște pizza, taie niște chifle cu susan în două – ca alea de burgeri (dacă nu ai chifle, poți folosi felii simple de pîine, însă cu chiflele obții acea formă simpatică de pizza și e și mai gustos totul!). Unge-le cu ce ai pe acolo: ketchup, ulei de măsline, alte sosuri (nu maioneză!), pune peste ele resturile de mezeluri și brânză și… bagă-le în cuptorul preîncălzit până când brânzica începe să se topească. Poți adăuga, atunci când le vei scoate din cuptor, și puțină verdeață: busuioc, pătrunjel, țelină verde. Vor fi… un deliciu! 🙂

Chifteluțe din piureul de cartofi rămas

O altă idee delicioasă este să refolosești piureul de cartofi rămas. Că mereu rămâne, mai ales după o masă festivă în familie. Adaugă la acest piure niște brânză rasă – tot așa, ceva rămas și care nu mai poate fi folosit la mare lucru; niște morcov ras, puțină ceapă, usturoi, dacă îți place, și un pic de condimente preferate și verdeață.

Apoi, le dai prin făină și le prăjești în ulei ca pe chiftele. Nu ai nevoie de ou care să lege compoziția, mai ales dacă piureul e foarte consistent. Dar, desigur, poți crea compoziția după bunul plac.  Buuuun… și simplu! 🙂

ce sa fac cu piureul ramas

P.S.: Cred că rețeta merge de minune și cu mămăliga rămasă.

Ce să fac cu supa care rămâne și nu o mai mănâncă nimeni?

Supă care rămâne? … hmm, mereu rămâne supă în plus. Și mai mereu o aruncăm. Dar nu mai e cazul! În loc să încerci să o mănânci pe toată de-a lungul întregii săptămâni, de ce nu încerci să o congelezi în porții individuale? Astfel, te vei bucura de câte un bol de supă în timpul anului, când vei avea poftă de supă și nu vei avea chef să faci o oală întreagă deodată. E o idee genială, mai ales dacă restul membrilor familiei tale nu prea se omoară cu supele… Și o supă congelată ține și câteva luni în congelator. 😉

Când supa e rece întru totul – sau ce-a mai rămas din ea, pune-o în pahare de plastic (dacă ai unele mai mari, ar fi ideal). Când vei scoate câte o porție-două de supă de la congelator, pur și simplu tai paharul în trei părți, pe margine, și îl desprinzi de pe supa înghețată. Poți așeza apoi într-o pungă mai multe porții de supă congelată (din diferite tipuri de supă), ca să ai mai mult loc pentru ele în congelator, și le poți păstra pentru zile când ești grăbită și nu ai timp să faci supă, dar ți-e poftă. Poți să o dezgheți rapid în microunde, motiv pentru care o poți lua și la serviciu. Hmmm! 😀

cum sa congelam supa ramasa

Surse: listotic.com, agingermess.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *