Aproape că e nelipsită din orice fel de mâncare. Ceapa are însă, pe lângă gust, multe proprietăți curative, beneficii multiple pentru organism, utilizată atât intern, cât mai ales extern. Hai să le descoperim!

Dacă nu vrei să tratezi cu antibiotice și medicamente anumite afecțiuni, mai puțin grave, află că ceapa le poate trata, fără dureri, fiind un leac naturist foarte eficient:

 • Pentru abces, furuncul, lumbago: Se recomandă cataplasmă caldă din ceapă coaptă la cuptor și zdrobită pusă pe zona dureroasă.
  Ce este o cataplasmă? Cataplasma este o pastă medicinală, cu acțiune emolientă și revulsivă, care se aplică, drept remediu, pe partea bolnavă a corpului; prin extensie, mai înseamnă și bucată de pânză, bandaj etc. pe care se întinde această pastă, pentru a fi aplicată pe corp
 • pentru migrenă, înțepături veninoase, negi: cataplasmă de ceapă crudă pe frunte în caz de dureri de cap. Înțepătura sau negul se freacă bine cu ceapă crudă tăiată în două.
 • în caz de dureri de dinți sau de urechi: se pune peste dintele bolnav un tamponel de vată înmuiat în suc de ceapă, iar în ureche se toarnă foarte lent câteva picături de suc de ceapă călduț.
 • pentru gripă: se pun la macerat într-un pahar cu apă 4 cepe tăiate mărunt; tratamentul durează 10-12 zile și bolnavul trebuie să bea câte două pahare de ceapă macerată pe zi, din care unul seara, în mod obligatoriu.

 • pentru reumatism, oboseală, creștere: fierbe 100 de grame de ceapă tocată în 2 căni de apă, strecoară, adaugă 2 lingurițe de miere și fierbe până se obține un sirop. Se iau câte 2-4 lingurițe pe zi.
 • pentru diaree: la adulți, se fierb într-un litru de apă un pumn de coji (foițe) de ceapă și se bea câte o jumătate de litru pe zi. Copiilor cu diaree li se dă să bea o infuzie de ceapă preparată astfel: într-un litru de apă care fierbe se pun 3 cepe tocate, se ia vasul de pe foc și se lsă 2 ore.
 • pentru reumatism se bea dimineața și seara câte un pahar de decoct, adică 3 cepe tocate cu tot cu foițe, fierte 15 minute într-un litru de apă și strecurate apoi.
 • pentru a potoli o criză de nervi: trebuie să inspiri mirosul unei cepe tăiate în două.
 • pentru tulburări intestinale, infecții genito-urinare, anemie, prevenirea îmbătrânirii: se pun la macerat într-un litru de vin alb 400 g de ceapă zdrobită, după care se adaugă 150 g miere; se ia câte o lingură înainte de masă.
 • bronșită, gripă, insomnii, infecții intestinale, diabet: mâncați cât mai mult posibil ceapă crudă.
 • căderea părului: frecționează pielea capului cu decoct de ceapă preparat din 2 cepe mari curățate și fierte 10 minute într-un litru de apă. Medicina arabă tradițională sfătuia să se adauge sare și piper pentru a fi mai eficient.
 • alungă țânțarii: pune la capul patului o ceapă tăiată și va elimina toți țânțarii. Da, ceapa are și efect repelent împotriva țânțarilor.Tu câte dintre aceste trucuri și beneficii ale cepei le cunoșteai? Cunoști și altele? Împărtășește-ni-le prin comentarii, în formularul din josul paginii. 😉 Poți face astfel bine mai multor oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *