Vasele de gătit sunt obiecte în care poți investi o dată și bine, în sensul că pot fi folosite o foarte lungă perioadă de timp, de ordinul anilor chiar. Vasele de gătit dintr-o bucătărie trebuie să fie adecvate stilului de viață, modului de a găti, tipului de ochi/plită/cuptor, asta ca să nu mai vorbim de materialele din care sunt făcute, materiale atât de controversate, dar uneori atât de performante.
Dacă sunteți în curs de a vă organiza sau reorganiza bucătăria, iată ce trebuie luat în calcul când vă alegeți cele mai bune oale și tigăi, în funcție de tipul de bucătărie și alte nevoi ale tale!
Din ce materiale să aleg oalele și tigăile pentru bucătăria proprie?
Materialul din care sunt confecționate oalele sau tigăile asigură un proces de gătire mai îndelung sau mai rapid, și influențează durata lor de viață.
- Aluminiul este un material ce permite încălzirea foarte rapidă, iar oalele și tigăile din aluminiu sunt și printre cele mai ieftine. De regulă, la interior au un strat ceramic sau din fontă.
- Fonta este un material trainic, un aliaj preponderent din fier si 5% din carbon, foarte greu, și din acest motiv, de cele mai multe ori vasele din fontă sunt folosite în restaurante. Fonta se încălzește foarte repede, însă se răcește destul de greu, iar principalul avantaj este că nu afectează gustul mâncării.
- Oțelul este recomandat pentru plitele cu inducție, și permite ca vasul să fie încălzit treptat.
- Teflonul este un material foarte bun pentru vase si oale, antiaderent, însă necesită o îngrijire atentă, deoarece este foarte sensibil la zgârieturi.
Pentru stratul interior, trebuie luat în calcul că vasele din ceramică rezistă până la 450°C, iar cele din teflon rezistă până la 260°C. Materialul din fontă este foarte rezistent la zgârieturi. Mai poate fi util un strat interior antiaderent din email, titanium etc.
Vezi aici mai multe modele de oale si tigai de calitate
Alte criterii de alegere a celor mai bune oale și tigăi
Dimensiunile tigăii, adică diametrul, se alege în funcție de cantitatea de mâncare gătită. Deși în comerț există dimensiuni nenumărate, pentru uz casnic se recomandă cele cu diametrul între 20-26 cm.
Sursa de căldură mai poate fi luată în calcul pentru a decide ce tip de vase de gătit se potrivesc cel mai bine în bucătărie.
Plita cu inducție va colabora mai bine cu o tigaie ce are o bază freomagnetică
Un aragaz clasic, sau o plită pe gaz va putea accepta chiar și vase de gătit mai puțin pretențioase.
În funcție de modalitatea de gătire se identifică tigăi pentru surse de căldură exterioară, precum plite, ochiuri de aragaz, tigăi potrivite gătirii la cuptor, tigăi speciale, tip wok, grill, pentru clătite, etc
Deși pentru marea majoritate a oamenilor oalele și tigăile se aleg în funcție de buget sau de aspect și dimensiune, vasele de gătit țin însă de foarte multe alte aspecte. Pornind de la frecvența cu care se gătește, la tipul de aragaz, plită sau cuptor, și terminând cu materialul din care sunt confecționate.
Deși ar părea amuzant, până și forma vaselor este importantă și are un rol important în procesul de gătire. Oalele și tigăile dintr-o bucătărie pot avea o durată de viață foarte lungă dacă sunt alese după criterii serioase și cu atenție la materialele din care sunt fabricate.