E isteț, curajos, independent, îi place să citească și să-și imagineze personaje de Disney în numeroase situații. Sau… e deșteaptă, are vorbele la ea, știe toate prințesele și de ce acționează unele personaje de basme în anumite moduri. E un mic om mare frumos. Au imaginație, creativitate, talent să se exprime. Sunt ale copiilor care citesc. Contrar discuțiilor din ziua de astăzi cum că picii și puștii de acum știu doar de tablete, telefoane, televizoare, internet ori diverse gadgeturi… Ei au încă multe de admirat în eroii și prințesele lor. Și e păcat să nu le încurajezi pasiunile!

Cum altfel, dacă nu printr-o bibliotecă de visuri și povești, bine organizată? Căci copiii se regăsesc adesea în cărți, se visează eroi și eroine, prinți și prințese? Și cum altfel pot distinge mai bine între rău și bine, între situații corecte și abateri de la norme și sfaturi bune?

Sfaturi de urmat când creezi o bibliotecă pentru copii

Eu am avut întotdeauna în copilărie ideea proprie de bibliotecă de vis, doar că, între timp, am crescut și nu am mai reușit să o creez așa cum mi-o doream. Însă o voi face pentru copiii mei. Eu visam la o cameră întreagă numai cu cărți, o încăpere-bibliotecă, ceea ce era aproape imposibil. Doar, poate, dacă aș fi avut o casă mare, ca să își permită ai mei să facă dintr-o cămăruță, un loc al meu pentru citit și cărți de vis. Well, nici tu probabil nu ai pentru ai tăi pici camera de vis pentru cărți, pentru locul lor de evadare, dar poți să le creezi măcar un colț cu cărți de vis ale copilăriei, minunat ilustrate, cu desene incredibil de frumoase, un colț preferabil tot în camera lui. Alege cărți clasice ale copilăriei, pe care le-ai citit și tu, pentru că vor rămâne și pentru posteritate. Sunt cărți must-have / must-read pentru copii.

Când ai copii, când locuiești cu pici, trebuie să te asiguri că toate cărțile sunt ușor de găsit, la îndemână, sub nicio formă să nu rămână în colțuri sau zone ale casei cu risc de pericole, să fie la vedere pentru ei într-un loc ușor accesibil și cât se poate de atractiv, eventual distractiv.

Când eram mică, îmi plăcea să îmi țin cărțile în ordine alfabetică, pentru că așa văzusem în biblioteca școlii și așa ne spunea învățătoarea că acolo se țin în ordinea perfectă. Însă acest lucru nu consider a fi o bună idee pentru cărțile pentru copii. Ele trebuie să stea în ordinea cea mai potrivită pentru copii. Cărțile pentru copii pot fi aranjate după subiect sau după mărime ori după favorite. Dacă la acest pas lucrezi chiar cu copilul tău, s-ar putea să te ajute să obții cea mai potrivită biblotecă pentru el, a cărei ordine va fi asigurată în principal chiar de către el.

Mobilier potrivit pentru o bibliotecă pentru copii

În ceea ce privește tipul de mobilier potrivit pentru bblioteca unui copil, te sfătuiesc să alegi una simplă, dar colorată și bine compartimentată. De asemenea, poți miza pe piese de mobilier modulare, tip rafturi sau cuburi din lemn (vezi oferta la astfel de piese de mobilier pentru copii), care să poată fi dispuse după bunul plac – al tău și al copilului. Sau poți opta pentru bibliorafturi care să aibă o înălțime mai mică, să îi permită copilului accesul la cărțile preferate oricând are nevoie.

biblioteci si bibliorafturi copii

Vezi mai multe modele de biblioteci și rafturi potrivite în camera copilului!

Bibliotecile și rafturile mai simple pot fi decorate cu postere cu personaje Disney sau pot fi chiar desenate ori pictate cu flori, mașinuțe și ce îi mai place piciului/prințesei tale.

Cât privește unele etajere, dulăpioare sau corpuri modulare, ele vin adesea deja colorate în culori vesele sau decorate cu postere și imagini din teme ale copilăriei.

corpuri modulare camera copii

Urmărește mai multe dulăpioare, cuburi și corpuri modulare potrivite pentru camera copilului!

Cele mai frumoase cărți pentru biblioteca pentru copii

Însă mobilierul, oricât de vesel l-ai alege, nu va fi niciodată complet fără cărțile copilăriei, perfect alese. Încearcă să completezi rafturile bibliotecii copiilor cu cărți frumos ilustrate, cu copertă cartonată (hardcover), din categoria cărți clasice pentru copii, pe care le-ai citit și tu, la momentul tău, precum și cu cărți pentru copii actuale, în tema filmelor Disney și a desenelor animate la modă acum.

Nu uita nici de cărțile de colorat ori de cărți cu cântece ale copilăriei sau cărți cu jocuri antrenante de pespicacitate și nu numai. O bibliotecă trebuie să încurajeze orice pasiune a copilului.

Vei crea o bibliotecă pe cinste dacă vei aduna laolaltă astfel de cărți din mai toate categoriile preferate de cei mici: cărți de povești și de basme, cărți de poezii, cărți de colorat, cărți de SF, cărți în temele filmelor Disney și a desenelor animate actuale, cărți pentru diverse hobby-uri, cărți de stimulare a imaginației și a creativității. Toate merită cuprinse în biblioteca ta.

Încearcă să alegi, pentru orice titlu, edițiile de lux sau cele cât mai calitativ tipărite, pentru că astfel copilul se va  apropia și mai mult de citit și, implicit, și de scris, pictat ori de alte pasiuni care implică o dezvoltare intensă a creativității, de care un copil dispune din plin încă de foarte mic.

carti copii editii de lux in limbi straine

Vezi mai multe cărți pentru copii în cele mai frumoase ediții.

În imagine am cuprins:

Nu spune pas nici edițiilor de calitate ale cărților copilăriei în limbi străine, în special edițiile de cărți pentru copii în engleză. Sau, mai bine, perfecte sunt edițiile bilingve de cărți pentru copii. Astfel se va apropia și mai bine de învățarea unei limbi străine. 😉

Bineînțeles, pe lângă mobilier și cărți, nu uita nici de piese de decor pentru copii (cu figurine de personaje preferate) care pot completa frumos o cameră sau un colț destinat cititului pentru cel mic. Nu exagera însă cu ele. Camera copilului și, mai ales, locul pentru citit, trebuie să fie cât mai curat, aerisit, simplu și luminos.

carti pentru biblioteca copiilor

Mai multe cărți de basme și povești frumos ilustrate

 Mai jos ai câteva idei de colțuri și biblioteci pentru copii – idei inspirate puse deja în aplicare, de unde poți să furi și tu puțină inspirație! 😉

Sursă foto galerie: Pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *