Ruj pe cămașă. Fond de ten pe bluza nouă. Exact când te aștepți mai puțin, se întâmplă asta. Ei bine, pentru fiecare tip de pată, se pare că există un remediu.

Cum se îndepărtează rujul de pe haine?

Ruj pe haine din bumbac: pune pe pată o picătură de Vanish, las-o să acționeze câteva minute, iar apoi bagă haina în mașina de spălat la un program scurt și o temperatură mai scăzută, de cel mult 30 de grade.

Pete de ruj pe haine din lână: Varsă puțin alcool pe pata de ruj, așezând peste țesătură o cârpă de bumbac.

Ruj peste țesături din mătase: Stropește pata cu un produs degresant și apoi clătește-o timp de un minut cu apă rece. Dacă haina e nouă, te sfătuim să încerci mai întâi procedeul pe un colțișor pe care nu se observă nicio pată.

Ruj peste piese din piele: Freacă pata cu o periuță moale sau cu un burete înmuiat într-o soluție compusă din apă și detergent pentru vase.

Cum înlăturăm urmele de parfum de pe haine?

Pete de parfum pe bumbac: Cel mai bine e să clătești haina imediat, pentru că, deseori, parfumul este uleios! După aceea, spal-o normal!

Urme de parfum pe lână: Folosește un detergent delicat sau aplică un produs degresant, direct pe pată.

Parfum pe țesături sintetice: Riscul cel mai mare în acest caz este ca parfumul să-ți decoloreze haina. Oricum, dacă ai impresia că ai pătat-o, bag-o în apă cu amoniac.

Mătase și parfum pe ea: Este o țesătură mult prea delicată pentru a o trata de una singură în acest caz. Dacă ții foarte mult la acea haină, cel mai bine du-o la curățătorie.

Hainele din piele cu urme de parfum: Elimină imediat picăturile de parfum cu un burete puțin umed. Dacă pata s-a format deja, aplăcă pe ea o soluție din glicerină și apă călduță și las-o să acționeze timp de o oră.

Cum îndepărtăm mascara de pe haine?

Mascara pe bumbac: Spală cămașa pătată cu apă călduță din abundență, pe care ai adăugat câteva picături de detergent lichid.

Urme de mascara pe țesături din lână: Elimină cât poți din pata de mascara cu un burete umed, iar apoi bagă haina în mașină, pe care ai programat-o pe ciclul de spălare pentru haine delicate. Apa trebuie să fie rece.

Țesături sintetice cu pete de mascara: Spală haina ca de obicei. Iar dacă pata nu iese, încearcă să o scoți cu o soluție compusă dintr-o parte de amoniac și trei părți de apă rece.

Haine din piele pătate cu mascara: Elimină ușor pata de mascara cu un tampon de vată pe care ai pus puțin lapte demachiant.

Cum înlături petele de fond de ten de pe țesături?

Fond de ten pe bumbac: Pune pe pată o picătură de Vanish, las-o să acționeze câteva minute, iar apoi bagă haina la spălat în mașină.

Urme de fond de ten peste lână: Varsă puțin alcool diluat pe pata de fond de ten, în timp ce sub țesătură așezi o cârpă de bumbac.

Țesături sintetice și fond de ten: E bine să ștergi pata murdară cu o periuță cu perii foarte moi, pe care ai înmuiat-o în alcool diluat.

Pete de fond de ten pe mătase: Pata se stropește cu un produs degresant și apoi se clătește, timp de un minut, cu apă rece. Dacă haina e nouă, te sfătuim să încerci mai întâi procedeul pe un colțișor nepătat.

Petele de tuș de ochi pe haine

Tușul de ochi intră în aceeași categorie de farduri ca și mascara, când vine vorba de pete, întrucât au o compoziție asemănătoare.

Tuș de ochi peste bumbac: se îndepărtează dacă torni puțin Vanish pe pată, iar apoi pui haina în mașina de spălat, pe care o fixezi pe programul special pentru rufe din bumbac.

Pete de tuș de ochi pe țesături din lână: Întinde haina pătată pe o cârpă din bumbac, după care tamponează pata cu alcool. La sfârșit, spal-o cu apă rece.

Țesături sintetice cu pete de tuș de ochi: Tratează-le ca pe rufele delicate. Toarnă peste pată puțin Vanish, iar apoi spală haina în mașina de spălat, la program setat pentru țesături delicate.

Ți-a scăpat tuș de ochi peste haine din mătase? Spală haian pătată cu apă călduță și cu detergent. Dacă crezi că pata a fost absorbită în material, du haina la curățătoria chimică.

Hainele din piele peste care ai scăpat tuș sunt impermeabile? Trebuie să intervii imediat și să ștergi pata cu un burete îmbibat în apă cu detergent.

Petele de ojă de pe haine: cum scapi de ele

Dacă hainele pătate cu ojă sunt din bumbac, așază o cârpă sub pată, apoi cu ajutorul unui tampon de vată îmbibat cu solvent pentru unghii neuleios (acetonă), șterge cu atenție doar suprafața pe care vrei să o cureți. Apoi, bagă haina în mașina de spălat rufe.

Ojă pe haine din lână: Lasă oja să se usuce și apoi înlătură crusta formată cu lama unui cuțit, după care varsă detergent pe pată. Lasă-l să acționeze câteva minute și clătește cu apă din abundență.

Ojă pe țesături sintetice: Șterge pata cu un tampon de vată înmuiat în trielină (solvent), așezând inițial o cârpă de bumbac sub pată. Aio grijă să nu verși solventul direct pe pată, pentru că s-ar putea să arzi țesătura, fiind foarte acid și puternic.

Ți-a scăpat lac de unghii pe haine sau obiecte din piele? Lasă-l să se usuce mai întâi, după care îndepărtează cu atenție crusta formată. Dacă pata persistă, curăț-o cu un tampon de vată, înmuiat în alcool diluat.

Gata, nu mai pare atât de dramatic totul, așa-i? Până la urmă, e doar o pată, se rezolvă cumva!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *