Spray-urile pentru textile (lenjerie de pat, în general, dar nu numai) au rol dezinfectant. Iar acest odorizant homemade pentru reîmprospătarea textilelor, de făcut acasă, pe care ți-l propun azi, în proiectul acesta DIY, este eficient, natural, sigur și nu lasă urme și pete peste materialele noastre.

Ce părere ai? Îl încercăm împreună?

De la rucsacuri și genți, până la pantofi, ne cam expunem germenilor în multe situații, zilnic. Apoi, avem tendința să lăsăm la ușă pantofii sau alte genți, de cum intrăm pe ușă, de afară. Sau pe unde nimerim, prin casă. Ceea ce nu e prea indicat.

Iar gemenii se răspândesc cum clipim. De aceea, trebuie să fim precauți și conștiincioși din această privință. Să ne spălăm mereu mâinile, să aspirăm, să curățăm suprafețele casei noastre constant. Dar cum rămâne cu textilele? Le speli, dar nu pe toate, după fiecare utilizare.

Dezinfectarea rapidă a textilelor

Știm că microbii trăiesc adesea și rezistă pe suprafețe la care nici nu ne gândim uneori – cum ar fi: canapele, covoare, îmbrăcăminte, genți/poșete. Iar în ultima vreme, au apărut pe piață tot felul de soluții de reîmprospătare odorizante pentru textile și antimicrobiene sau cu rol dezinfectant.

Dar poate că nu toți agreăm parfumul acestor spray-uri și soluții de reîmprospătare a textilelor, din comerț. Ca să nu mai menționăm chimicalele.

Sau poate avem copii mici care se târăsc peste tot și nu vrem să-i expunem și la tot felul de soluții periculoase și iritante. Dar nici la microbi și acarieni.

Ingrediente naturale care ajută la reîmprospătarea și dezinfectarea materialelor textile

Pentru această rețetă, am decis să mă informez bine și să fac un pic de cercetare în ceea ce privește spray-urile de textile eficiente, cu rol dezinfectant. Să replic o variantă naturală și sigură a lor. Și, totodată, să nu lase niciun fel de urme sau pete pe canapeaua mea, pe covor sau alte suprafețe.

Cu toate acestea, e bine mereu să TESTEZI orice nou lucru într-un colț mai puțin accesibil și vizibil al suprafeței pe care urmează să îl folosești. Nu poți ști niciodată cum anumite materiale vor reacționa la unele soluții de curățare.

Dar ingredientele pe care le-am cercetat pentru acest spray homemade de textile, pentru reîmprospătare și dezinfectare, sunt naturale, non-toxice și miros minunat!

Pentru mai multe informații despre eficiența și proprietățile fiecărui ulei esențial utilizat în acest spray odorizant igienizant de textile, îți recomand să citești și Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition, de  K. Husnu Can Baser și G. Buchbauer.

Ulei esențial de lămâie

Uleiul esențial de lămâie dezinfectează aerul și omoară o varietate de bacterii. Are o aromă atât de fresh și plăcută și este perfect în soluții de curățare!

Ulei esențial de Palmarosa

Apoi, am ales un ulei mult mai dens – ulei esențial de palmarosa pentru un asemenea spray odorizant de textile.

Are o aromă florală, lemnoasă, aproape ca și iarba pe alocuri, cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antimicrobiene, mai ales cu efect în timpul răspândirii în aer.

Ulei esențial de eucalipt și ulei esențial de arbore de ceai

Aceste uleiuri promit foarte mult să ucidă bacteriile comune ca influenza/virus gripal și alte virusuri.

Notă! Nu folosi aceste uleiuri direct pe sau în jurul copiilor sub 10 ani – din cauza conținutului de 1,8 cineol care poate cauza probleme respiratorii unor copii mici. Permite spray-ului să se disperseze pentru 20-30 de minuteînainte de a lăsa copiii să pătrundă înapoi în zona dispersării.

Alte ingrediente cu rol de igienizare

Alte ingrediente de inclus în această rețetă sunt bicabonatul de sodiu și apa, pentru a permite ulterior să anihilezi odoruri neplăcute, dar și pentru a preveni petele de la uleiuri.

Îmi place să combin bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale întrucât am observat că parful de bicarbonat intensifică totodată aromele uleiurilor și le conferă astfel proprietăți mult mai puternic dezodorizante și dezinfectante.

Rețetă de spray odorizant pentru reîmprospătarea textilelor DIY – de făcut în casă

Un astfel de spray odorizant și igienizant homemade replică foarte bine un spray de toaletă dezodorizant și dezinfectant prceum cele pe care ți le recomandam în această listă de spray-uri pentru toaletă.

Ingrediente pentru a face acasă un spray odorizant și pentru reîmprospătarea textilelor

 • 10 picături de ulei esențial de palmarosa
 • 30 de picături de ulei esențial de lămâie
 • 10 picături de uei esențial de arbore de ceai
 • 10 picături de ulei esențial de eucalipt
 • ¼ ceașcă de bicarbonat de sodiu
 • 227 ml apă distilată
 • 1 sticlă cu pulverizator tip spray (preferabil una închisă la culoare pentru a proteja uleiurile esențiale din interior, de lumina puternică)

Instrucțiuni de realizare

 1. Folosind o pâlnie / un tolcer, adaugă bicarbonat de sodiu într-o sticlă cu pulverizator tip spray.
 2. Umple cu apă distilată până când sticla este aproape plină.
 3. Amestecă bine până se combină cele două.
 4. Adaugă înăuntru uleiuri esențiale.
 5. Amestecă bine.

Cum folosești spray-ul odorizant și igienizant pentru textile homemade?

 1. Testează cum se comportă țesătura înainte de a folosi odorizantul DIY: aplică o cantitate mică pe o zonă inobservabilă din fiecare țesătură pe care vrei să aplici produsul. Permite zonei respective să se usuce, apoi verifică pentru pete.
 2. Amestecă bine.
 3. Spray-ează ușor pe covor, canapele și țesături pe care le vrei curate și reîmprospătate.
 4. Permite-le uscarea.

Notă: Unele uleiuri esențiale pot fi nesigure în jurul animalelor de companie, inclusiv cel din arbore de ceai. Dacă ai animăluțe, îndepărtează-i din zonă și așteaptă 20-30 minute înainte de a-i reintroduce în preajmă.

Depozitează soluția departe de animale și de copii!

Asta e tot! De regulă, ar trebui să arunci soluția după câteva săptămâni, dacă ți-a rămas, și să  amesteci o nouă rundă, proaspătă, de asemenea ingrediente.

Ai și tu un favorit când vine vorba de spray homemade odorizant pentru reîmprospătare și igienizare textile? Spune-ne rețeta ta în secțiunea de comentarii din josul paginii! Părerea ta contează și… sharing is caring.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *