Spălarea pantofilor în mașina de spălat poate fi o soluție eficientă și rapidă pentru curățarea acestora, însă ai grijă pentru că nu toți pantofii sunt potriviți pentru acest tip de spălare. Înainte de a începe, este esențial să verifici eticheta pantofilor pentru a te asigura că aceștia pot fi spălați în mașina de spălat.
Iată o serie de sfaturi și instrucțiuni despre cum să speli pantofii în mașina de spălat, precum și informații despre ce tipuri de pantofi sunt adecvați pentru această metodă de curățare.
Ce pantofi pot fi spălați în mașina de spălat?
În general, pantofii fabricați din materiale precum bumbacul, nailonul, cele împletite și majoritatea țesăturilor sintetice sunt potriviți pentru spălarea în mașina de spălat. Acest lucru include adesea pantofii sport și tenișii.
De asemenea, modul în care sunt cusuți pantofii poate permite spălarea lor în mașina de spălat astfel încât să evităm deteriorarea. Așa că alege mereu încălțăminte de calitate, de la branduri consacrate, care să fie confecționată cu cea mai mare atenție la fiecare detaliu, mai ales dacă vorbim de încălțăminte care este folosită zilnic și/sau în timpul activităților și când faci sport. Aceasta necesită și o îngrijire atentă cât mai des posibil.
Pe de altă parte, sunt anumiți pantofi sport (sau pantofii de treking/outdoor) care au un strat protector special ori care sunt realizați din materiale tehnologice speciale, tratate, ceea ce clar nu permite spălarea la mașină.
Spălarea la mașină poate deteriora pantofii care nu sunt concepuți prin coasere, ci sunt lipiți. Există riscul ca temperatura mai ridicată a apei să dizolve adezivul. La fel, anumite elemente decorative care sunt lipite pe pantofi, pot fi deteriorate, prin urmare încălțămintea astfel decorată va necesita și ea o curățare / spălare manuală.
Evită să speli în mașina de spălat pantofii care ar putea deteriora tamburul aparaturii, precum pantofii cu tocuri cui. Totodată, este foarte posibil ca pielea sintetică a anuumitor pantofi să nu le permită spălarea în mașină.
Spălarea la mașină poate deteriora pantofii care nu sunt cusuți, ci lipiți. Există riscul ca temperatura mai ridicată să dizolve adezivul. Încălțămintea cu elemente decorative care sunt lipite, va necesita și ea o curățare manuală.
În mașina de spălat nu pot fi spălați pantofii care ar putea deteriora tamburul, cum ar fi pantofii cu tocuri cui. De asemenea, este posibil ca pielea sintetică să nu reziste acestei metode de curățare.
Cel mai bine verifici eticheta și respecți regulile stabilite de producător. Acestea se pot regăsi în interiorul pantofului sau pe cutie ori pe vreo etichetă atașată. În descrierea producătorului, dacă e un brand serios, trebuie să fie prezente informații despre cum se curăță/spală și întrețin pantofii respectivi.
Pe de altă parte, pantofii din piele, suede/piele întoarsă sau alte materiale delicate nu sunt recomandați pentru spălarea în mașină, deoarece apa și acțiunea mecanică pot decolora și chiar deteriora materialul, îl pot strânge sau întări. Pe aceștia, e bine să îi cureți cu soluții speciale de curățare a pantofilor, fără a interacționa prea mult cu apa.
Cum întreții și cureți pantofii din piele și din alte materiale delicate?
Mai mult, poți menține într-o stare cât mai bună pantofii de piele sau din alte materiale delicate cu ajutorul mai multor produse și dispozitive de întreținere – de pildă, șanuri/scuturi împotriva formării cutelor la pantofi, care se plasează în pantof.
Pentru curățarea pantofilor de piele și din materiale la fel de sensibile, care nu sunt recomandate pentru spălare în mașina de spălat, te ajută soluții speciale (de obicei, lichide) pentru îndepărtarea murdăriei pantofilor. Acestea trebuie să fie destinate în mod special special pielii. Sunt utile și perii dedicate și cârpe pentru a ajunge chiar și în locuri ascunse ale încălțămintei.
Totodată, e bine să protejezi pantofii din piele cu un produs dedicat cu agent de impregnare.
Pregătirea pantofilor pentru spălarea în mașină
Înainte de spălarea propriu-zisă a pantofilor în mașina de spălat, aceștia trebuie pregătiți teminic pentru a face mai ușoară îndepărtarea murdăriei, dar și protejarea mașinii de spălat de intemperii, cum ar fi pietricele care pot intra în mecanismul mașinii sau șireturi care se pot prinde în interiorul tamburului. Respectă riguros acești pași de prespălare a pantofilor în mașina de spălat:
- Îndepărtează manual murdăria mare de pe pantofi: Înainte de a pune pantofii în mașina de spălat, folosește o perie și chiar o cârpă umedă pentru a îndepărta murdăria mare (noroi, pietriș) și praful. Trebuie îndepărtate neapărat pietricelele care au intrat în adânciturile tălpii. La fel, în acest pas încearcă să pretratezi petele mai serioase – există soluții de pete care ajută în acest sens.
- Înlătură șireturile și branturile: Scoate șireturile și branțurile pentru a asigura o curățare temeinică (apa va ajunge astfel în toate colțurile pantofilor). Acestea pot fi spălate tot în mașină, separat, într-o pungă de lenjerie pentru a preveni încurcarea, sau le poți spăla manual.
- Protejează pantofii și mașina de spălat: Pune pantofii într-o pungă de plasă pentru lenjerie sau într-o față de pernă pentru a-i proteja în timpul spălării. Acest pas ajută la reducerea impactului mecanic cu tamburul mașinii de spălat.
De asemenea, dacă vrei să speli mai multe perechi de pantofi deodată, ai grijă să nu supraîncarci cuva mașinii de spălat. Fii atent(ă) și la mixul de culori – folosește neapărat șervețele care captează coloranții și previn transferul de culori.
Setări recomandate pentru mașina de spălat când alegi să speli pantofii
Când alegi să speli încălțămintea adecvată în mașina de spălat vase, respectă în primul rând regulile de spălare de pe etichetă sau date în descrierea produsului de către producător. Informații suplimentare despre cum să cureți corect încălțămintea pot fi accesate și pe site-ul oficial al producătorului. Dacă nu există sau pur și simplu nu le găsești, ține cont de următoarele aspecte:
- Temperatura apei: Folosește apă rece sau la o temperatură scăzută pentru a preveni deformarea sau decolorarea pantofilor. Este esențial să speli pantofii la o temperatură să nu depășească 40°C, sau conform indicațiilor găsite pe eticheta produsului sau pe eticheta atașată, cum ar fi cea de pe limba pantofilor sport.
- Ciclul de spălare: Selectează un ciclu delicat sau pentru rufe delicate pentru a minimiza forțele mecanice exercitate asupra pantofilor. Evită programele cu centrifugare sau selectează o centrifugare minimă, ca pentru spălare manuală, ca să nu deteriorezi pantofii. La fel, un ciclu de reîmprospătare poate fi potrivit.
Poți avea noroc: există mașini de spălat care au program special pentru spălarea pantofilor. - Detergent: Utilizează un detergent blând, preferabil lichid, deoarece se dizolvă mai bine în apă rece și reduce riscul de a lăsa urme pe pantofi. Nu se folosește balsam la spălarea pantofilor.
Poți opta și pentru un detergent destinat curățării fibrelor sintetice sau a încălțămintei.
Procesul de spălare
- Pune pantofii în mașina de spălat: Așază pantofii în punga de plasă și adaugă-i în tamburul mașinii de spălat.
- Adaugă prosoape și / sau pături: Pentru a echilibra încărcătura și a reduce zgomotul, poți adăuga câteva prosoape în mașina de spălat împreună cu pantofii.
- Selectează setările potrivite: Conform recomandărilor de mai sus, ajustează setările mașinii tale de spălat.
Uscarea pantofilor după ce i-ai spălat în mașina de spălat rufe
După spălare, scoate pantofii din mașina de spălat și lasă-i să se usuce la aer sau într-un loc bine aerisit, departe de surse directe de căldură sau lumina directă a soarelui. Nu folosi uscătorul de rufe, deoarece căldura excesivă poate deteriora pantofii. Nu îi pune pe calorifer.
Șireturile și branturile trebuie, la rândul lor, uscate bine.
Poți împacheta pantofii cu hârtie sau un prosop pentru a absorbi umezeala, dar și pentru a ajuta la menținerea formei pantofilor în timpul uscării. Acest lucru trebuie făcut într-un mod adecvat pentru a nu deforma partea superioară a încălțămintei, așa că sunt utile șanurile/scuturile anticute, menționate mai sus. Alfel, poți utiliza prosoape mici sau ziare care pot fi rulate și puse înăuntrul pantofilor.
Sau poți încerca acest uscător electric pentru pantofi, cu dimensiune reglabilă, care funcționează inclusiv ca șanuri:
Spălarea pantofilor potriviți în mașina de spălat poate fi o metodă convenabilă și eficientă, dar este important să urmezi instrucțiunile de curățare specifice fiecărui tip de pantof și să ajustezi setările mașinii de spălat pentru a proteja atât pantofii, cât și mașina. Prin respectarea acestor pași, vei putea menține pantofii curați și într-o stare bună pentru o perioadă îndelungată.
Sursa foto: Unsplash/Zeynep Sude Emek