În curând va veni vremea limonadelor și a sucurilor de citrice răcoritoare și delicioase. Dacă nu vrei să investești încă într-un storcător electric de fructe sau citrice, nu îl consideri încă o necesitate primară, poți să apelezi la câteva trucuri foarte utile pentru a stoarce cât mai bine o lămâie sau alte citrice fără storcător, astfel încât să te asiguri că ai obținut cea mai mare parte de suc din ea și nu irosești nimic.

Când eram mică, mă foloseam de nebunia aia de storcător manual de citrice din plastic tare adesea sau metal, în special când aveam nevoie de mai puțin suc de lămâie, mai ales pentru prăjituri, însă acel mod de a stoarce citricele era uneori foarte greoi și uneori dureros și, de cele mai multe ori, o bună parte din lămâie sau fruct se irosea aiurea. Chiar și acum, dacă nu apelezi la câteva trucuri, folosind un storcător manual de citrice, nu poți obține tot sucul din fruct.

Dar hai să vedem câteva trucuri prin care poți stoarce tot sucul dintr-o lămâie – sau un fruct citric, în general:

Stoarce tot dintr-o lămâie cu un clește de amestecat salata

Cu siguranță ai un clește de amestecat salată, din acela ce seamănă cu o spatulă dublă, unită într-un capăt. Cum poți folosi o spatulă de salată pentru a stoarce o lămâie? Pur și simplu tai lămâia în două jumătăți, așa cum faci de fiecare dată când vrei să storci o lămâie, plasezi o jumătate din lămâia tăiată în două între cele două spatule, o fixezi bine și storci prin apăsarea cu putere a cleștelui cu spatule, deasupra unui bol în care să se scurgă sucul.

Vezi mai mult în trucul din video de mai jos, pe lângă alte trucuri utile în bucătărie:

Stoarce lămâia cu o presă manuală de stors citrice

Un instrument mega util în bucătărie pentru storsul citricelor, mai ales dacă ești fan limonade și suc de citrice, este presa manuală de stors citrice. De fapt, oricine cred că ar trebui să îl aibă în bucătărie. E minunată, stoarce cel mai mult din fruct. Sunt mai multe modele de prese manuale pentru stors citrice. Varianta clasică de presă de citrice arată ca un clește pentru usturoi și chiar e disponibilă în mai multe modele, în funcție de tipul de citrice:

  • presă manuală pentru stors lime – pentru că lămâia verde e mai mică decât o lămâie obișnuită
  • presă manuală pentru portocale – portocalele sunt mai mari decât o lămâie, de aceea ai nevoie de o astfel de presă adaptată mărimilor, pentru a te asigura că stoarce tot sucul din fruct
  • presă de citrice universală – poți stoarce orice fruct citric cu ea, însă, deși ai fi tentat să o achiziționezi pe aceasta decât o presă manuală pentru fiecare tip de citrice, gândește-te că e creată în pimul rând pentru citricele de dimensiunea unei lămâi: mandarine, portocale mai mici etc. Nu știu cât de potrivită ar fi și pentru stoarcerea unui lime.

Iată în video-ul de mai jos cum poți obține cel mai ușor și cel mai mult dintr-o lămâie lime cu o astfel de presă manuală de citrice:

 

Varianta tradițională de presă de citrice arată ca o presă de făcut suc de roșii, un aparat cu manivelă care seamănă cu o mașină tradițională de tocat carne sau, cel puțin la o primă vedere, trimite într-acolo. Se utilizează cam în același mod și se recomandă în special pentru că asigură un suc de calitate, în cantități suficiente și obținut prin presare la rece, o metodă mai recomandată pentru că păstrează cât mai multe dintre vitaminele și mineralele fructelor.

Truc pentru stoarcerea manuală a sucului de lămâie fără alte instrumente

Rulează, rostogolește lămâia între mâini sau pe un tocător câteva minute. Acest pas ajută la presarea celulelor cu suc din interior și pregătește lămâia pentru o presare manuală mult mai facilă. Taie în două, pe mijloc, lămâia, ca de obicei. Stoarce jumătatea de lămâie în mod obișnuit, creând o „sită” cu cealaltă mână a ta, prin care să treacă sucul și în care să ții semințele.

După ce ai presat tot ce ai putut astfel, din jumătatea de lămâie, nu o arunca. Întoarce acea jumătate de lămâie pe jos și mai stoarce de câteva ori. Vei vedea că se va mai scurge ceva din jumătatea aceea de lămâie. Procedezi la fel și cu cealaltă jumătate.

Bucură-te de limonada / citronada ta în tihnă!

Un comentariu la „Cum să storci o lămâie fără storcător electric”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *