De fapt, rețeta e de pui à la Kiev, dar cum eu nu mai mănânc pui, am început să înlocuiesc rețetele care implică carne de pui prin carnea de curcan. Așa am făcut și de data aceasta cu așa-zisul „pui” à la Kiev.

Servit la cele mai distinse recepții, acest deliciu poate fi acum preparat și pentru o masă festivă în familie – merită efortul!

Acest renumit fel de mâncare ucrainean poate fi preparat cu succes în casă folosind cele mai proaspete ingrediente – pui suculent cu usturoi și unt cu plante aromatice.

Rețetă pentru 4 porții

Preparare: 20 min, plus timpul de răcire la frigider

Prăjire: 16 minute

 

 

Ingrediente:

  • 75 grame unt, înmuiat
  • 1/2 lămâie, coaja rasă și sucul
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 linguri de pătrunjel verde, tăiat foarte mărunt
  • 2 linguri de ceapă verde tânără, tocată foarte mărunt
  • 4 piepți mari de pui, curățați de piele și dezosați sau 2 piepți de curcan
  • 2 ouă mari
  • 25 grame făină obișnuită
  • 100 g pesmet alb proaspăt
  • ulei vegetal pentru prăjit, în strat gros
  • segmente de lămâie pentru ornat
  1. Pune într-un castron untul înmuiat, coaja și sucul de lămâie, usturoiul zdrobit, ceapa verde, pătrunjelul tocat și amestecă bine. Toarnă cu lingura amestecul pe o folie de celofan sau de înfoliere și rulează într-un sul de aproximativ 7.5 cm lungime. Pune sulul la frigider, lasă 30 de minute, apoi îndepărtează celofanul și taie în 4 bucăți egale.
    piept de pui sau de curcan a la Kiev_rețetă unt aromat în interior
  2. Între timp, așază piepții de pui sau de curcan între două bucăți de celofan și apasă ușor cu un sucitor, pentru a-i turti. Asezonează bine și pune în centrul fiecărui piept câte o bucată de unt cu plante aromatice. Rulează puiul sau curcanul, îndoaie marginile în interior pentru ca untul să nu se scurgă.
  3. Bate ouăle împreună cu o lingură de apă. Dă puiul sau curcanul prin făină, apoi prin ou și prin pesmet, apăsând bine pentru a înveli pieptul. Dacă puiul începe să se desfacă, prinde marginile cu o scobitoare acuțită. Răcește la frigider 30 minute, apoi dă din nou prin ou și prin pesmet.
    piept de pui sau de curcan a la Kiev_cum se prepară
  4. Încinge un strat gros de ulei într-o cratiță, la 180 grade Celsius. Frige câte doi piepți timp de 8 minute, până se auresc. Dacă puiul se rumenește prea repede, scoate piepții din cratiță și lasă uleiul să se răcească ușor. Scoate piepții cu o lingură tip spumieră, scurge pe prosop de bucătărie și păstrează la cald în timp ce frigi ceilalți piepți.
    Servește decorat cu segmente de lămâie.

Sfaturi pentru pregătirea și servirea puiului à la Kiev

Untul cu care umpli piepții poate fi aromatizat cu diverse condimente și ingrediente:

  • O combinație în stil italian cu șuncă tăiată cubulețe, brânză mozzarella și busuioc.
  • Un amestec oriental preparat din coaja și sucul unei lămâi mici, 3 linguri de coriandru proaspăt tocat și un ardei roșu iute, curățat de semințe și tăiat foarte mărunt.
  • Un amestec din două linguri coniac și 2 fire de ceapă verde tăiată foarte mărunt.

Dacă nu ai o tigaie adâncă pentru prăjit în strat gros de ulei, prăjește piepții la foc potrivit într-o tigaie obișnuită, în mai puțin ulei, timp de 5 minute, apoi coace la semnul 6 sau la 200 grade Celsius, timp de 15-20 minute.

Servește-l cu crtofi noi, fasole verde și morcovi.

Un vin alb, tămâios va merge perfect cu savoarea puiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *