De fapt, rețeta e de pui à la Kiev, dar cum eu nu mai mănânc pui, am început să înlocuiesc rețetele care implică carne de pui prin carnea de curcan. Așa am făcut și de data aceasta cu așa-zisul „pui” à la Kiev.
Servit la cele mai distinse recepții, acest deliciu poate fi acum preparat și pentru o masă festivă în familie – merită efortul!
Acest renumit fel de mâncare ucrainean poate fi preparat cu succes în casă folosind cele mai proaspete ingrediente – pui suculent cu usturoi și unt cu plante aromatice.
Rețetă pentru 4 porții
Preparare: 20 min, plus timpul de răcire la frigider Prăjire: 16 minute
|
Ingrediente:
|
- Pune într-un castron untul înmuiat, coaja și sucul de lămâie, usturoiul zdrobit, ceapa verde, pătrunjelul tocat și amestecă bine. Toarnă cu lingura amestecul pe o folie de celofan sau de înfoliere și rulează într-un sul de aproximativ 7.5 cm lungime. Pune sulul la frigider, lasă 30 de minute, apoi îndepărtează celofanul și taie în 4 bucăți egale.
- Între timp, așază piepții de pui sau de curcan între două bucăți de celofan și apasă ușor cu un sucitor, pentru a-i turti. Asezonează bine și pune în centrul fiecărui piept câte o bucată de unt cu plante aromatice. Rulează puiul sau curcanul, îndoaie marginile în interior pentru ca untul să nu se scurgă.
- Bate ouăle împreună cu o lingură de apă. Dă puiul sau curcanul prin făină, apoi prin ou și prin pesmet, apăsând bine pentru a înveli pieptul. Dacă puiul începe să se desfacă, prinde marginile cu o scobitoare acuțită. Răcește la frigider 30 minute, apoi dă din nou prin ou și prin pesmet.
- Încinge un strat gros de ulei într-o cratiță, la 180 grade Celsius. Frige câte doi piepți timp de 8 minute, până se auresc. Dacă puiul se rumenește prea repede, scoate piepții din cratiță și lasă uleiul să se răcească ușor. Scoate piepții cu o lingură tip spumieră, scurge pe prosop de bucătărie și păstrează la cald în timp ce frigi ceilalți piepți.
Servește decorat cu segmente de lămâie.
Sfaturi pentru pregătirea și servirea puiului à la Kiev
Untul cu care umpli piepții poate fi aromatizat cu diverse condimente și ingrediente:
- O combinație în stil italian cu șuncă tăiată cubulețe, brânză mozzarella și busuioc.
- Un amestec oriental preparat din coaja și sucul unei lămâi mici, 3 linguri de coriandru proaspăt tocat și un ardei roșu iute, curățat de semințe și tăiat foarte mărunt.
- Un amestec din două linguri coniac și 2 fire de ceapă verde tăiată foarte mărunt.
Dacă nu ai o tigaie adâncă pentru prăjit în strat gros de ulei, prăjește piepții la foc potrivit într-o tigaie obișnuită, în mai puțin ulei, timp de 5 minute, apoi coace la semnul 6 sau la 200 grade Celsius, timp de 15-20 minute.
Servește-l cu crtofi noi, fasole verde și morcovi.
Un vin alb, tămâios va merge perfect cu savoarea puiului.