Coaja de ou se aruncă în majoritatea cazurilor. Însă dincolo de faptul că are proprietăți deosebit de nutritive (de exemplu, dacă o pisezi mărunt, o poți folosi ca o cură în caz de carențe de calciu, amestecată cu miere și suc natural de lămâie), coaja de ou poate fi și un excelent element decorativ. O poți folosi în foarte multe idei cu scopul decorării casei.

Așadar, nu mai arunca acele coji de ou în forme inedite și cât mai întregi. Poți crea cu ajutorul lor adevărate opere de artă.

Lumânări decorative în coajă de ou

Dacă spargi frumușel oul în capăt și îți rămâne astfel o bună parte din coajă, pe care să o păstrezi cât mai intactă și cu spărtura cât mai natural rezultată, eventual puțin finisată, poți să adopți și tu ideea de lumânare decorativă în coajă de ou – o idee de decor care am văzut că e tot mai utilizată.

Toarnă ceară sau parafină lichidă/topită în coaja de ou cât mai întreagă și pune un șnur pentru ardere, ca acela de la o lumânare obișnuită – se numește fitil de lumânare. Merge însă și un șnur de bumbac sau chiar șiret. Ceara o poți obține de la lumânări deja pe final, așadar… resturi de ceară de la lumânări folosite.

cum sa faci lumanari decorative in coji de ou

O să mai ai nevoie de acea bucată rotundă de metal de pe fundul unei lumânări decorative, ca o monedă minusculă, cea care ține șnurul de fitil. Și pe aceasta o poți la de la o lumânare deja uzată.

De unde obții materiale pentru lumânări, cazul în care nu vrei să utilizezi resturi de la alte lumânări sau nu ai astfel de lumânări folosite? De la magazine de profil, destinate hobby-urilor și bricolajului. Uite, de pildă, parafină și parfum pentru  lumânări decorative găsești în acest magazin online. La fel, tot acolo, fitil pentru lumânări, cu tot cu bucata de metal din capăt.

Sau, dacă nu vrei să te complici, utilizează materia primă dintr-o pastilă de lumânare din comerț.

Aceste lumânări în coajă de ou pot fi puse pe un platou cu iarbă – reală sau decorativă, din plastic/hârtie ori le poți pune, pentru un efect și mai chic, pe suporturi de ou, cu picior, la masă chiar.

lumanari in coji de ou pentru decor

Mini-veze cu flori cu tijă subțire în coji de ou

 Un alt tip de decor simpatic pe bază de coajă de ou este folosirea acesteia pe post de mini-vază. Pentru acest lucru, ai nevoie de o coajă de ou cât mai intactă, spartă doar la vârf. O plasezi pe un suport de ouă fierte cu picior și pui apă în interior. Apoi, pui niște firicele de flori subțiri în interior.

Poți plasa astfel de mini-veze din coajă de ou cu flori mărunte pe masă, la evenimente speciale sau le poți pune în puncte cheie din casă. Pentru că sunt mici și cu flori variate, vor crea un efect deosebit oriunde, în orice colți le-ai așeza. Cred că sunt excelente cu flori de primăvară, mai ales cu ghiocei, toporași, brândușe, viorele. 🙂

Dar, o altă idee este să pui în astfel de coji de ou decorative flori de tip imortele, uscate sau lavandă, care, în plus, are rolul de a ține la distanță insecte dăunătoare precum moliile.

minivaza din coaja de ou si floricele mici

Mini-ghivece decorative pentru plante aromate din coajă de ou

O altă idee simplă, similară celei de tip veze cu flori mărunte, este utilizarea cojilor de ou ca… ghivece mici, în interiorul cărora să plasezi cu atenție puțin pământ și câteva semințe de plante aromate. Din când în când, nu uita să uzi răsadul inedit cu ajutorul unei sticle tip spray.

Pe lângă faptul că sunt foarte simpatice ca decor, astfel de mini-ghivece din coajă de ou cu plante mici nu doar decorative, ci și aromate, de utilizat la masă drept condimente pot fi puse strategic la masă, ca obiect de decor și nu numai, astfel încât să se servească invitații cu frunzulițe din plantele aromate dorite.

minighivece din coaja de ou

Suporturi elegante pentru ouă sunt disponibile și aici.

O idee de lumânare în coajă de ou și cum se face, dar și alte trucuri utile în ceea ce privește ouăle, poți urmări și în acest filmuleț:

 

Sursă imagini: tumblr/kitchen ghosts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *