Dieta curcubeu se bazează pe un principiu simplu și sănătos. Pentru că vorbim de o dietă bazată exclusiv pe ingrediente naturale, care pune accentul pe consumul constant de legume și fructe colorate.

Dieta curcubeu pleacă de la faptul că substanțele care dau în mod natural culoare legumelor și fructelor au și multe beneficii pentru sănătate, așa că, pentru această dietă, specialiștii în nutriție recomandă consumul ridicat de fitonutrienți, în funcție de substanțele care dau pigmenții naturali: portocaliu, galben, roșu, verde, albastru și violet.

Culoarea portocalie în dieta curcubeu

Culoarea portocalie este dată de luteină, substanța care are beneficii demonstrate în reducerea riscului de degenerare maculară – principala cauză de orbire la vârste înaintate.

Dintre alimentele care conțin luteină, trebuie să consumăm ardei gras portocaliu, dovleac plăcintar, spanac, kale, portocale sau cartofi dulci.

Galbenul în alimentele din dieta curcubeu

Culoarea galbenă este dată de zeaxantină, substanță puternic antitumorală, cu proprietăți demonstrate în nenumărate studii. Se găsește în mod natural și alături de luteină, dar și în porumbul dulce, ananas, grepfruit, banană, dar și paprika și șofran.

Ananasul reduce disconfortul premenstrual. Grepfruitul conține naringenin, o substanță care poate reduce colesterorul în sânge, iar bananele conțin atât de mult potasiu, încât pot reduce cu până la 14% riscul de a suferi un infarct miocardic.

Culoarea roșie în regimul curcubeu

Roșul e dat de licopen, substanța care se regăsește în roșii, pepene roșu, grapefruit roșu, căpșuni sau zmeură.

Roșiile preparate termic au o concentrație mai mare de licopen, care are efecte deonstrate împotriva riscului de cancer de prostată – reduce riscul cu până la 20%.

Căpșunile și zmeura au și vitamina C și au efecte notabile asupra riscului de cancer de plămâni și piele, datorită acidului elagic pe care îl conțin.

Verdele în dieta curcubeu

Verdele este dat de clorofilă, despre care se credea că are proprietăți notabile anticancer, lucru însă nedemonstrat până în prezent.

Însă legumele verzi conțin folați și sulforafan, substanțe cu adevărat benefice împotriva cancerelor de colon și a diabetului. Din această categorie fac parte broccoli, varza, varza de Bruxelles, mazărea, spanacul, ștevia, kale sau măcrișul.

Culoarea albastru din alimentele naturale și dieta curcubeului

Culoarea albastră din plante are la bază antocianina, substanță cu puternice proprietăți antitumorale.

Afinele și murele sunt cele mai reprezentative fructe, ajutând la reducerea colesterolului, la întărirea pereților capilari și la reducerea riscului de cancer la sân și colon.

Movul sau violetul în regimul alimentar curcubeu

Culoarea mov este dată tot de antocianine, iar fructele de pădure din această categorie sunt cu adevărat luptătorii împotriva cancerului, atacând celulele tumorale în faza inițială, reducând procesele inflamatoare în organism și având efecte demonstrate contra cancerelor de tub digestiv.

Strugurii negri conțin resveratrol, iar vinetele sunt bogate în potasiu. Ele pot contracara efectele negative efectele negative ale unei diete bogate în sare, de pildă.

Tu ce părere ai? Ții cont de astfel de detalii când îți alei alimentația? Te-ar interesa să încerci o dietă curcubeu, bazată pe culorile de bază din alimentele naturale precum fructe și legume? Scrie-ne în secțiunea de comentarii din josul paginii care e părerea ta! Contează foarte mult experiențele tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *