Auzim tot mai des că e sănătos să consumăm fructe uscate, pentru că sunt o resursă importantă de fibre, minerale, vitamine și oligo-elemente, în concentrație de până de 5 ori mai mare decât în fructele proaspete. În plus, fructele uscate se păstrează mult mai mult timp, menținându-și proprietățile gustative și nutritive. Hai să le cunoaștem mai bine însă! 🙂
Smochinele
Smochinele au o valoare energetică de 300 de calorii la 100 de grame și sunt foarte benefice pentru inimă, oase și mușchi. Acest fruct este cunoscut în mitologia mai multor popoare, precum curmalele, măslinele și stafidele. Le poți consuma ca atare ori în diverse deserturi (prăjituri) sau în preparate orientale, precum cele marocane, de exemplu (cu carne de miel, mai ales).
Caisele uscate
Caisele uscate sunt perfecte pentru persoanele care au o viață activă, fiind o sursă foarte bună de energie, ca și smochinele: 270 calorii la 100 grame. Conțin fier și cupru, multe vitamine și fibre, astfel încât scad riscul de cancer de colon. Sunt foarte bune consumate ca atare sau în deserturi , iaurturi sau cu brânză albă. În bucătăria marocană mai ales, sunt excelente în cuscus sau in tajine specific. Le poți folosi și în salate, pentru un gust special.
Merișoarele
Sunt delicioase, având un gust dulce-acrișor, iar împreună cu fructele goji, sunt cele mai bogate în compuși antioxidanți și în vitamina C. Au rol protector împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare și a celor care implică îmbătrânirea prematură. E un foarte bun protector și al aparatului digestiv și urinar, mai ales în caz de infecții. Au aceeași valoare energetică precum smochinele: 300 calorii/100 grame. În bucătărie, sunt folosite la prepararea anumitor băuturi (cocktailuri, sangria, punch etc.), a sucurilor, sosurilor – în special a sosului chutney), a oțetului, dar se pot face și dulcețuri sau compoturi din merișoare. Sunt foarte bune și în prăjituri, torturi, checuri, salate, înghețate. Poți să dai aromă ceaiurilor sau vinului fiert cu ajutorul fructelor uscate de merișoare. Sau poți, pur și simplu, să faci ceai din ele. Mai ales că e unul dintre cele mai bune leacuri împotriva infecțiilor și pentru creșterea imunității prin cura de vitamina C.
Stafidele
Sunt folosite din vremuri vechi în bucătărie, fiind probabil cele mai consumate fructe uscate. Au un aport energetic de 285 calorii/100 g. Sunt folosite nu numai în deserturi, ci și în mâncăruri sărate. Merg și în salate, dar și cu brânza de capră; sunt excelente cu mâncăruri cu orez sau cuscus, în unele preparate orientale. Și în anumite băuturi pot fi folosite, conferind o aromă unică, dar și în ceaiuri sau vin fiert.
Înainte de a fi gătite, pot fi înmuiate în diverse lichide sau băuturi. Sunt o sursă bogată de fibre și vitamine și favorizează digestia. Având un efect energizant și tonic, sunt consumate frecvent de către sportivi. Au și un rol antioxidant. De asemenea, se spune că sunt eficiente în reducerea grăsimii abdominale.
Ananasul
Ananasul uscat nu are o valoare energetică foarte mare (250 calorii/100 g), dar, la fel ca mărul, e genial pentru că dă senzația de sațietate și e ideal în curele de slăbire, pentru că taie astfel foamea. Conține un aport mare de bromelaină – o enzimă cu efecte benefice antidurere, antitumoprale și de fluidizare a circulației sângelui. E bogat în vitamina C și are rol antioxidant. Îl poți consuma ca atare sau în deserturi și alte produse de patiserie sau prăjituri. Și în ceaiuri îl poți pune, pentru aromă, mai ales în rooibos (i.e. ceai roșu sud-african).
Alte fructe uscate delicioase și pline de vitamine și minerale sau alte substanțe benefice sunt prunele deshidratate, afinele, cireșele sau căpșunile uscate, ba chiar și dude albe uscate sau banane întregi deshidratate am găsit; migdalele, alunele, caju, nucile de Macadamia, nucile de Brazilia și lista poate continua. Toate sunt excelente și le găsești în diverse combinații în acest magazin on-line sau .