Canapelele sau fotoliile noastre sunt de cele mai multe ori vechi sau uzate. În această situație, husele pot salva cu succes aparențele și nu presupun niciun efort prea mare, nici investiții spectaculoase.

Le cumpărăm de gata, le confecționăm singure?

Unde găsim materialele elastice, care sunt cele mai potrivite, pentru că se mulează perfect pe forma canapelelor? Iată întrebări la care trebuie să răspundem înainte de a ne apuca de lucru.

 Dacă ne-ai cere nouă sfatul, ți-am spune că cel mai bine este să le confecționezi acasă. De ce? Pentru că, în general, este foarte greu să găsești o husă care să se potrivească perfect tipului tău de fotoliu sau de canapea.

Cum să faci huse pentru fotolii sau canapele?

De aceea, te sfătuiesc să îți faci timp (o zi, pentru început), pentru a căuta materialul potrivit, culoarea și textura adecvate pentru a schimba fața canapelei.

Suntem siguri că te vei felicita la sfârșit pentru mobila cea „nouă” din apartamentul tău sau casa ta. Dacă te-am convins, cu ce începi?

 Cum am mai spus, trebuie să găsești culoarea potrivită. Husele trebuie să se asorteze cu pereții încăperii, cu perdelele sau covorul din cameră.

După ce te-ai decis, vei face un tipar cu dimensiunile și toate cusăturile de care este nevoie. Pentru preluarea contururilor pe material, printr-o coală de indigo, folosește rola de copiere sau, în lipsa acesteia, o mină goală de pix.

 Tiparul, făcut pe hârtie (eventual, și de ziar, dar în acest caz vei face însemnările cu un creion colorat), poate să fie dintr-o bucată sau din mai multe. Dacă nu vrei neapărat să faci un tipar, poți face semnele direct pe material cu creta de croitorie și apoi să tai bucățile potrivite.

Totuși, dacă ții ca fotoliul sau canapeaua să redea perfect curburile, un tipar și-ar face mai bine datoria.

După realizarea tiparului și pregătirea mașinii de cusut, vei executa cusăturile. Materialele elastice, spre deosebire de materialele clasice pentru huse (doc, in, creton), se cos într-un mod special.

De aceea, la mașina de cusut trebuie să folosești un ac subțire cu vârful rotunjit (ac stretch), pentru a nu deteriora ochiurile materialului. Dacă nu îl găsești în mercerii, atunci fii puțin inventivă și așază la flacără un ac obișnuit de mașină. Simplu, nu?

Cusăturile se realizează în zigzag mărunt (0,5-1 mm, lungime 3 mm). De-a lungul cusăturii, pentru a nu se întinde, vei aplica o întăritură dintr-un material mai plin, de preferință doc.

 Surfilează și rezervele cu pas zigzag mare. În timpul surfilării, s-ar putea ca materialul să se încrețească. Pentru a evita acest lucru si pentru ca materialul să nu se întindă, lipește, pe marginea exterioară, o bandă de scoci.

La finalizarea operației de surfilare, dezlipește și taie surplusul de bandă adezivă.

Pentru tiv, lasă aproximativ 3 cm. Închiderea husei o vei face în spate, cu fermoar, nasturi sau fără. În acest ultim caz, deschiderea trebuie să fie puțin mai mare, pentru a fi realizată dintr-o bucată și a se scoate mai ușor.

Toate operațiile le vei face pe dosul materialului!

 În final, clătește materialul și calcă-l, de preferință tot pe dos, pentru a nu prinde luciu.

Huse pentru canapea sau fotoliu disponibile online: unde le găsești

 Dacă însă vrei să cumperi huse gata făcute, ca să nu te mai complici cu realizarea lor, că poate nu te pricepi, le poți găsi inclusiv online. Atenție la dimensiuni!

Uite unde găsești online huse pentru fotolii și canapele:

huse pentru fotolii și canapele online

Sursă front page photo: Pixabay/jeanvdmeulen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *