Tuturor ne place înghețata, dar puțini ne-am întrebat de când datează ea, cum a luat naștere și alte detalii istorice.

Știați, de exemplu, că primul care a avut o astfel de idee… rece similară a fost Tiberius Claudius Drusus Germanicus, mai precis vestitul împărat Nero (54-68 d.Hr.), căruia îi plăcea peste măsură „zăpada dulce”? Este relatat în istorie obiceiul pe care îl avea de a-i trimite pe cei mai rapizi soldați în munți pentru a aduce zăpadă, pe care apoi o amesteca cu fructe proaspete. După moartea lui Nero însă, deserul său preferat, dacă îl putem numi astfel, a dispărut.

Înghețata a reapărut un mileniu și câteva secole mai târziu, tot în Italia, în jurul anului 1295, când celebrul călător venețian Marco Polo s-a reîntors din călătoria întreprinsă în Orient. De acolo a adus o rețetă dulce, de lapte rece cu fructe, pe care dorea să o răspândească în Italia. Dar ideea sa nu a avut succes, așa că a rămas nevalorificată.

Mai târziu, în secolul al XVI-lea, în Toscana, comerciantul Bernardo Botanelli a fabricat prima înghețată casată. Casata este, de altfel, un delicios sortiment de înghețată italienească. Succesul a fost deplin și produsul s-a răspândit în întreaga Italie. Odată cu venirea Caterinei de Medici în Franța, înghețata a devenit cunoscută rapid în toată Europa.

Dar adevărata istorie a înghețatei nu se încheie aici. Întâietatea în descoperirea acesteia este mult disputată cu americanii, care susțin că ei ar fi primii care au inventat-o. Fără să știe, Jacob Fouselle, un lăptar sărac din Baltimore, a descoperit o adevărată minune, din cauza căreia este considerat de mulți „nașul” înghețatei. Într-o zi, s-a întâmplat să-i rămână mai mult lapte nevândut și pentru a nu-l arunca, a făcut din el o cremă. Cumpărătorii, însă, nu au apreciat-o. Atunci lui Fauselle i-a venit ideea să răcească crema și vânzările i-au mers din plin. Produsul său a revoluționat Lumea Nouă și i-a schimbat radical statutul lăptarului, care nu mai era un sărac vânzător, devenind astfel unicul și cel mai mare producător de înghețată. Comercianții din împrejurimi stăteau zile în șir la coadă pentru a obține miraculoasa cremă înghețată.

Secretul rețetei a fost apoi preluat de fiul său. De atunci, au apărut foarte multe elemente în fabricarea înghețatei. Aceasta a fost îmbunătățită cu noi ingrediente și noi tehnici de realizare, oferind posibilitatea alegerii dintr-o bogată gamă de gusturi și forme. Cea mai deosebită înghețată a apărut la Chicago, la Expoziția Universală a Alimentelor. De dimensiuni foarte mari, unsă cu unt și, incredibil, pusă pe foc (!), această înghețată este cunoscută sub numele de „baked Alaska” și este cea mai apreciată în Statele Unite.

Inghetata Baked Alaska

Înghețată stil baked Alaska
Înghețată stil baked Alaska

Fabricarea înghețatei a cunoscut un nou succes odată cu apariția mașinilor automate de înghețată. Cei mai mari producători de înghețată din lume sunt americanii, urmați de italieni – pe primul loc în Europa la producția de înghețată. De altfel, gelato italiano este un adevărat deliciu și cea mai bună înghețată pe care am consumat-o până acum. 🙂

 

Un comentariu la „Înghețata – Istorie și Detalii Neștiute”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *