Acum ceva vreme, vă povesteam câte ceva din istoria înghețatei. Dar nu am menționat nimic despre cum era înghețata la noi în țară în timpuri mai vechi. Nu-i nimic, povestim azi…
În anii ′30, în România, gospodinele vremii făceau înghețata la… ciubăr – „vas mare făcut din doage de lemn și prevăzut cu toarte, având diferite utilizări”. Care era rețeta? Aceasta se găsește în cartea Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare, Editura Cartex, 2009, a publicistului, memorialistului și gurmandului Constantin Bacalbașa.
Așadar, zicea Bacalbașa pentru rețeta de înghețată din prima jumătate a secolului al XX-lea:
„Pune într-o lingire sau cratiță bine smălțuită un litru de lapte și o jumătate de baston de vanilie, 375 g de zahăr, 7 gălbenușuri. Amestecă totul, pune la foc, amestecând continuu cu o lingură de lemn, ca să nu se taie până începe a se îngroșa (când începe a face bobițe pe deasupra, deșart-o în castron); lasă să se răcească, pune în sorbetieră, acoperă cu capacul ei (să nu o umpli).
Așezi sorbetiera într-un ciubăr cu gheață și sare și începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera și dezlipești cu o lopățică de lemn crema care începe a se lipi de pereții sorbetierei. Scutură puțin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârtește iar 10 minute, descoperă, dezlipește, scutură, acoperă iarăși și urmează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operație, trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la ciubăraș, ca să curgă apa și să adaugi gheață tăiată bucățele și sare.
Când înghețata este gata, scoți iarăși toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheață, scoți fașa din mijlocul vasului ce conține înghețata, acoperi cu un șervet și o lași la un loc răcoros, până ce o dai la masă”.
Nu știu cine se mai încumetă să muncească atâta pentru o înghețată, care oricum se consumă foarte repede și poate fi procurată acum de la orice magazin, dar cred că rețeta pentru bază de înghețată, de preparat pe aragaz, este una foarte bună și poate fi foarte valabilă. Doar că tu nu mai ai nevoie să te chinui să freci înghețata la ciubăr, ci o vei introduce direct la congelator sau în mașina de înghețată.
Un comentariu la „Înghețata în România în anii 1930 ca pe Vremea Bunicii”