Când faci cumpărături de haine și încălțăminte, realizezi că dacă n-ai bani, e rău, iar dacă ai, tot nu e foarte bine. 🙂 De aceea, indiferent de caz, trebuie să te organizezi cât mai eficient cu dulapul în ceea ce se numește o garderobă capsulă. Iată cum!

Așadar, când nu ai bani prea mulți, încerci să-ți iei exact acele piese vestimentare cu care te scoți în orice împrejurare, indiferent și de sezon sau vreme. Iar când ai prea mulți bani, ai tendința de a abera la shopping, astfel încât ai mereu tot ce e la modă, dar întotdeauna ți-e foarte greu să stabilești cu ce să ieși din casă, pentru că e foarte greu să alegi între atâtea piese.

Nu-i ușor, clar, în niciuna din situații. În ce mă privește, am trăit ani în șir în prima ipostază și, recent, de când sunt pe cont propriu cu bănuții, am privilegiul să descopăr și cea de-a doua situație, însă constat adesea că ce mi-am luat anul trecut nu mai e valabil anul acesta, ba chiar luna asta. 🙂

Hai să vedem, așadar, ce trebuie să avem obligatoriu în dressingul nostru, în ceea ce se definește ca fiind o garderobă-capsulă, asta ca să nu ne (mai) prindă descoperite nicio invitație sau situație vestimentară, indiferent de ocazie.

Piese esențiale pentru orice garderobă capsulă

Femeia la care mă gândesc când fac această listă este neapărat tânără – de la 18 la 50 și ceva de ani, are o personalitate puternică, iubește sau caută să fie iubită, știe să se facă frumoasă și sexy fără să epateze, are o viață ocupată, e open-minded, ambițioasă și vrea multe de la viață, și vrea exact în această etapă a vieții, altfel, mai târziu, s-ar putea să nu-i mai fie necesare și să aibă alte treburi.

  • Blugii: Cu cât mai simpli și mai uzați, dar cu aspect curat (nu deteriorați, de-a dreptul), cât mai potriviți siluetei tale, sunt pe atât mai neprețuiți în toate împrejurările. Doar bluza, pantofii, cureaua și poșeta mai contează, ca să faci diferența între casual și elegant, cu o pereche de blugi potriviți ție.
  • Tricouri: multe tricouri de bumbac sau orice material natural, cu sau fără imprimeuri, cu sau fără alte elemente aplicate, dar cât mai simple, ca să le poți apoi personaliza și adapta la mai multe ținute, cu ajutorul accesoriilor diverse.
  • Nu se poate trăi fără rochia neagră, modelul cel mai potrivit sau sexy pentru fiecare.

Dacă ai un spate frumos și nu trebuie neapărat să porți sutien, trebuie să ai o rochiță foarte decoltată la spate. Dacă ai un decolteu incitant, rochia e decoltată și ea fără timiditate – și uite ce sutien să porți, adaptat la tiparul și decolteul rochiei.

Dacă ai un corp subțire, cu talie bine marcată, așa va fi și rochia ta neagră: mulată, simplă. Iar dacă ai picioare frumoase, atunci lasă-le să se vadă cu o rochie scurtă sau cu o rochie neagră , cu un șliț considerabil.

Dacă, din contră, nu ai cele mai frumoase picioare, atunci rochia ta neagră e lungă, unduitoare, cu accentul pus pe ce e e mai plăcut la tine. Dacă picioarele tale nu sunt foarte lungi, atunci talia rochiei pornește de sub sâni.

N-ai sâni mari? S-au inventat atâtea sutiene cu pernițe, push-up și wonderbra încât nu trebuie să-ți mai faci probleme decât pentru a doza potrivit toate piesele într-o ținută.

  • Cămăși albe (obligatorii!), cămăși negre și măcar una colorată într-o culoare care să te avantajeze și să meargă cu celelalte piese predominante din garderoba ta. Ar trebui să fie cu nasturi, capse sau alte sisteme de închidere-deschidere sigure, și din materiale fine, irezistibile la pipăit. O cămașă albă, office, să fie neapărat din bumbac.
  • O bluză asimetrică, o bluză pe gât, o bluză decoltată – cât mai elegante și simple cu putință.
  • O fustă simplă, preferabil în croi drept/creion, o fustă lungă și lejeră, o fustă casual până la genunchi și o fustă sexy, fie scurtă, fie cu șliț, suficient de crăpată.
  • Un costum cu sacou și pantaloni drepți, cât să ne ajute la toate întâlnirile serioase și la care doar bluza de sub sacou să mai poată juca un rol mai sexy.
  • Un pulover de aruncat pe umeri sau de legat în talie.
  • Un taior, cu haina croită pe talie, în stil clasic.
  • Curele, că tot au revenit masiv în tendințe – late, înguste, asimetrice, cu catarame șanjabile.
  • O ținută neutră pentru o seară neutră, adică, de exemplu, o bluză de dantelă sau din alte materiale transparente, cu o pereche de pantaloni simpli, drepți, cu cădere elegantă.
  • Un pardesiu până la genunchi, pe talie sau nu neapărat, care să-ți asigure o ținută elegantă oriunde.
  • O geacă de blugi, pe care să o porți la fuste din alte materiale și să meargă la orice tip de pantaloni, chiar și la o rochiță cu floricele, volane, din dantelă sau cu dantelă.
  • Două-trei seturi de lenjerie intimă potrivită, care să-ți stea foarte bine.
  • O pereche de pantofi cu toc înalt stiletto, fără platformă, clasici, de preferință negri.
  • O pereche de sandale cu barete fine, subțiri, tot cu toc înalt.
  • O pereche de pantofi fără tocuri
  • O pereche de cizme înalte și elegante, fără blană sau alte elemente
  • O pereche de pantofi cu toc comod pentru diverse situații când trebuie să fii elegantă, dar să te menții activă.
  • O geantă mare, cuprinzătoare, pentru toată ziua plină + o poșetă mai pretențioasă, mai fină, mai mică, pentru seară.
  • O șapcă șuie, una clasică + o beretă simpatică sau o pălărie șic – te fac cu siguranță să arăți mai puștoaică, mai bine coafată și mai cool.
  • O rochiță feminină, romantică + o fustiță scurtă – poate mai școlărească

Mă opresc aici cu lista, că deja de acum încolo poate deveni foarte subiectivă. Desigur, tu o poți continua, ținând cont și de stilul personal, dar și de sezon. Ce e la modă – ai atâtea surse ca să afli și să completezi garderoba-capsulă cu piese în tendințe.

Iată un articol util și despre cum trebuie să fie compusă o garderobă-capsulă pentru bărbați.

Sursa foto principală: Unsplash/A65 Design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *