Îți recomand să ai mereu un stoc de conserve de legume uscate în bucătăria ta. Pentru că, atunci când ești în lipsă de inspirație și nu știi ce să gătești, ideile pot veni tocmai de la astfel de conserve. Sunt hrănitoare, ieftine, la îndemâna oricui și te satură repede. Perfecte, așadar, pentru mese în familie! 🙂

Dar să vedem ce conserve din legume uscate putem găsi pe rafturile magazinelor:

 1. Fasolea albă Cannellini

  Fasolea albă de tip cannellini este micuță ca dimensiuni, dar extrem de versatilă, întrucât poate fi delicioasă atât în salate, cât și în diverse mâncăruri. Au un gust bun, fin, o aromă aproape ca de nuci și, cel mai adesea, își păstrează forma chiar gătite la temperaturi mari. Le poți adăuga la supele de legume sau în tocănițele mai picante cu pui sau cu cârnați. Și mai fain e că pot fi un adevărat substitut pentru piureul de cartofi – pur și simplu încălzește boabele cu grijă, apoi sfarămă-le, adăugând niște pesto și ulei de măsline, păstrându-le acele bucățele mai mari – nu-i nevoie să te chinui să obții un piure fin. Așa, ca piure, le poți servi cu cărnați, pui la grătar sau la cuptor sau cu pește alb făcut la grătar.

 2. Fasole amestec
  Asta e de-a dreptul o soluție bună pe care să ți-o stochezi pentru când ai nevoie! Conservele de fasole-amestec sunt, de obicei, compuse din fasole uscată de tip haricot, pinto, boriotti, flageolet, black-eyed și cannellini. Unele pot conține și năut. De la un gulaș și chilli la o garnitură pentru o friptură de miel, de exemplu, poți folosi aceste conserve în atât de multe rețete, chiar și în lipii, ca wraps, cu multe alte ingrediente.

 3. Năutul
  Gustul lor de nuci le face potrivite în mai multe feluri de mâncare populare din bucătăria spaniolă, marocană și indiană. Sunt ingredientul principal din humus și, dacă folosești năut la conservă, poți realiza în mai puțin de 10 minute un sos pentru chipsuri sau nachos. E delicios și dacă îl tragi puțin în tigaie în puțin ulei și pudră de chilli pentru un snack rapid, dar și slab în grăsimi. Îl poți adăuga și în supe bine condimentate sau în supe-cremă, păstrând câteva boabe întregi ca să le pui în bol, ca decor.
  naut la conserva

 4. Fasole de tip kidney

  Fasolea de tip kidney este o fasole roșie, distinctivă la nivelul culorii, utilizată frecvent în bucătăria mexicană. Pielița lor, atunci când e uscată, conține toxine, așa că boabele necesită un timp de gătire lung și cu grijă. De aceea, versiunea la conservă este mult mai la îndemână și mai sigură. Scurge și clătește fasolea înainte de a o folosi în falafel, burgeri, tocănițe, feluri de mâncare cu orez sau să adaugi culoare la salate. Sunt destul de ferme ca să își păstreze forma, însă textura fină le ajută să se și sfărâme ușor, fapt pentru care o poți utiliza, ca piure, în feluri de mâncare mexicane, pe lângă un burrito, de exemplu.

 5. Fasolea tip borlotti
  Cu textură foarte fină, cu o nuanță ușor rozalie, această fasole este larg utilizată în bucătăria italienească. Au o aromă ușor dulceagă care se „pupă” foarte bine cu usturoi, pesto și dafin.
  tipuri de conserve de fasole uscata
 6. Lintea
  Să nu uităm de linte! Verde sau roșie, la conservă, sunt un stoc inteligent printre rafturile din bucătărie. Alege o varietate potrivită pentru felul de mâncare dorit. Cea roșie are un gust mai „de pământ”, absoarbe alte arome cu mai multă ușurință și lasă un gust mai ferm în gură. Folosește-o în feluri de mâncare mai ușoare cu condimente asiatice și cu pește la grătar sau în supe.
  Cea maro și cea verde este ideală pentru mâncăruri precum curry, supe. Merge perfect cu multe condimente puternice și cu muștar.
  linte la conserva tipuri de linte
  Indiferent ce legume uscate la conservă alegi, nu trebuie decât să le scurgi și să le clătești. Adesea, lintea la conservă nici nu e nevoie să o mai gătești: o poți mânca pur și simplu sau încălzită. Orice conservă de legume uscate ai alege, uită-te să nu aibă zahăr sau sare adăugat(ă) – cel puțin, nu în cantități mari. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *