Adolescență, părinți, dezamăgiri în dragoste, intrare în maturitate și examenele vieții. Și toate cauzatoare de nervi, iritare și mult, mult stres!

Nu e de mirare că statisticile arată că 6 din 10 adolescenți sunt stresați. Și dacă la toate cele enumerate se adaugă și perspectiva vreunui examen, cum ar fi Evaluarea Națională sau bacul, ba chiar de admitere la o școală importantă sau sesiunea de la facultate, probabil te afli deja dincolo de culmile disperării.

De aceea, ne-am gândit să îți sărim în ajutor din timp în lupta cu stresul.

Organizează-te!

Examenul bate la ușă și nu știi de ce să te apuci mai întâi? Nu e cazul să-ți smulgi părul sau să te dai cu capul de pereți! Mai bine încearcă să te organizezi.

În primul rând, fă un efort și fii mai atentă decât de obicei, în clasă sau la cursuri. Pentru că dacă iei notițe clare și concise, îți va fi mult mai ușor să le descifrezi apoi acasă.

Pasul următor ar fi realizarea unui plan de bătaie, încercând să-ți organizezi pe zile materia care trebuie recapitulată.

Și nu uita să-ți programezi câte 10 minute de pauză la fiecare jumătate de oră pentru a te concentra mai bine.

Fă sport!

În orele de pauză, nu sta în casă uitându-te pe pereți cu nasul în batistă, gândindu-te obsesiv la examen!

Sună-ți prietenii și ieșiți în parc cu bicicleta ori cu rolele sau pur și simplu mergi pe jos timp de 20 de minute, la o plimbare obișnuită.

Ori dacă nu ai niciun chef să ieși, încearcă să-ți aranjezi hainele din dulap sau dă cu aspiratorul prin casă.

O jumătate de oră de efort fizic pe zi îți va calma mintea și-ți va relaxa corpul! Te va ajuta să te deconcentrezi puțin, iar apoi să te concentrezi mai bine. Nu degeaba se spune Mens sana in corpore sano. 

Mănâncă sănătos!

Stresul poate fi eliminat printr-o alimentație sănătoasă. Evită produsele fast-food și grăsimile și încearcă să consumi cât mai multe alimente din următoarea listă:

  • kiwi – vitamina C
  • pește – vitaminele B și D
  • lapte – calciu
  • alune – vitamina B1
  • struguri – magneziu
  • cereale – vitamina E
  • brânză – zinc
  • ouă – vitamina A
  • banane – potasiu

Și nu uita să reduci cofeina, adică să bei mai puțină cafea, ceai sau cola, pentru că îți potențează starea de nervozitate.

Încearcă să bei mai degrabă mai multe ceaiuri calmante, cu lămâie, care conferă energie, să știi.

Și bea multă apă, hidratează-te! Face mare diferență. 🙂

https://www.instagram.com/p/Bv2BgAZFew1/?utm_source=ig_web_copy_link

Somn, somn, somn…

Odihna este esențială atât ca armă împotriva stresului, cât și ca aliat în creșterea energiei și puterii de concentrare.

În afară de orele de somn obligatorii din timpul nopții, esențiale pentru refacerea celulei nervoase, e foarte bine venit și un somnic de după-amiază de 10-20 de minute (nu mai mult totuși, pentru că, cu cât dormi mai mult, cu atât vei fi mai obosită), care te va ajuta să te simți fresh & fabulous!

Răsfață-ți simțurile!

Nu mai e un secret pentru nimeni că aromaterapia te poate relaxa într-un mod extrem de plăcut.

Primul pas: deschide larg geamurile, ca să intre aer proaspăt și mult soare.

Apoi aprinde 🕯 lumânări parfumate 🕯 sau o lampă cu uleiuri esențiale aromate, volatile.

Mirosul de rozmarin este cel mai indicat pentru alungarea stresului provocat de examene, iar levănțica te poate relaxa cât ai bate din palme.

Mirosul de lămâie te poate ajuta să te concentrezi mai bine, iar menta e un bun fortifiant.

Iar dacă spaimele și emoțiile nu te mai lasă nici să dormi, mirosul de lemn de santal îți poate asigura un somn liniștit.

👉🌸🌱 Vezi aici uleiuri volatile pentru aromaterapie și îndepărtarea stresului în mod natural🌿🍋🎍

Fă ce-ți place și nu uita să râzi!

Tocmai ai terminat de recapitulat două capitole la o materie? Sau ți-a ieșit problema aia grea la mate sau fizică, pe care niciunul din colegii tăi n-a reușit să o rezolve încă?

Înseamnă că e momentul să te premiezi, pentru a avea forța de a continua.

În consecință, timp de o oră sau două – depinde de cât de mult simți că ai muncit înainte – poți face ce ai chef: să dai la maximum muzica ta preferată, să mănânci înghețata ta preferată în timp ce te uiți la un film sau la serialul preferat, să ieși cu gașca de amici la o porție bună de râs, care îți va ridica în mod sigur moralul.

Gândește pozitiv!

Pesimismul și gândurile negre nu vor face decât să-ți sporească stresul. DE aceea, o gândire pozitivă te va scoate din impas.

De câte ori ai un moment de criză, uită-te în oglindă și repetă-ți: Voi reuși! 

Îți poți face, de asemenea, bilețele cu fraze de genul: „Nu m-am născut învingătoare, dar nici învinsă. Voi fi ceea ce-mi doresc să fiu!” și lipește-le pe dulap sau pe calculator, oriunde pentru a le avea în permanență la vedere!

Tu ce metode aplici în lupta cu stresul examenelor? Spune-ni-le și nouă, în comentarii, în josul paginii! Experiența ta e importantă și poate fi de folos și celorlalți cititori. 😉

Sursă foto: Pexels/energepic.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *