Poate că ai observat și tu că, pe verso-ul tubului de pastă de dinți, acolo unde strângi ca să iasă pasta, se află imprimat câte un pătrat sau, mă rog, o formă rectangulară colorată într-o anumită culoare, care variază de la marcă la marcă, de la un anumit tip de pastă de dinți la altul. Faza și mai dură e că, pe internet și mai ales pe facebook, s-a creat o adevărată legendă în legătură cu aceste culori și pătrățele colorate: fiecare culoare a pătratului respectiv ar indica gradul de toxicitate a pastei de dinți respective – verde ar însemna că pasta de dinți conține numai ingrediente naturale și e sigură; albastru – la fel, indică un produs medicinal și natural; roșul ar indica un amestec de substanțe chimice cu altele naturale, iar negrul ar fi un avertisment clar că pasta de dinți respectivă e de evitat. Hmm, dar oare e adevărat?
Adevărul despre culorile pătratului din capătul tubului de pastă de dinți e însă altul… și n-are nicio legătură cu vreo teorie a conspirației sau credințele „populare” apărute peste noapte pe tot soiul de site-uri ambigue.
Cum era de așteptat, explicația e alta și deja a fost revelată de mai multe site-uri menite să „desconspire” secretele din spatele a tot soiul de astfel de mituri inventate de mintea a tot soiul de tomi necredincioși bănuitori. Nu numai că aceste semne n-au absolut nicio legătură cu conținutul ambalajului, ci, mai mult, scopul cu care sunt utilizate, n-are nici cea mai mică relevanță inclusiv pentru marca de pastă de dinți care îl produce. Acest semn a luat naștere pur și simplu ca metodă de a facilita procesul de ambalare a pastelor de dinți, pentru a indica mașinilor automate de ambalare unde să taie și să lipească tubul, după poziționarea acestui dreptunghi sau pătrat colorat. E pur și simplu un indicator util pentru o ambalare optimă a pastei de dinți.
Dar totuși, veți întreba, ce scop au culorile acestor pătrate? Acestea nu au nicio relevanță pentru consumator (sau nu ar trebui să aibă), ci doar, din nou, tot pentru mașinile respective de ambalare, fiind utile în funcție de cum sunt calibrate aceste mașinării. Un senzor din mecanismul acestora scanează această culoare ca pe un cod de bare și transmite această informație mai departe către computerul care coordonează tot procesul de ambalare. Și mai tare e faza că, pe lângă culorile deja enumerate mai sus, aceste pătrate/dreptunghiuri pot fi colorate și în alte culori ca violet, portocaliu, roz.
Dacă vreți să vedeți cu ochii voștri cum ajută aceste pătrate în ambalarea pastei de dinți puteți urmări filmulețul următor:
Data viitoare când mai citiți chestiuni de pe internet, verificați-le autenticitatea, supuneți îndoielii (nu degeaba vorba Dubito, ergo sum – „Mă îndoiesc, deci exist”) absolut orice vă este servit pe tavă drept „Șoc și groază!”. În fine, un alt argument foarte solid în cazul acestei chestiuni constă, pur și simplu, în lista de ingrediente, de unde poți vedea foarte simplu ce conține pasta de dinți pe care o folosești și care componente pot constitui pericol pentru sănătatea ta. De acolo poți afla cel mai bine gradul de toxicitatea al pastei tale de dinți.
Și mai e ceva: ce producător de pastă de dinți și-ar pune pe propriul ambalaj semnul care indică un anumit grad de toxicitate al produsului pe care îl oferă? Știi deja răspunsul, vezi? 🙂
P.S.: Această „credință” cu privire la pătratele colorate de pe tuburile care ambalează pasta de dinți a început să se răspândească și în ceea ce privește alte produse la tub, cum sunt diverse produse cosmetice… Nici în cazul acestora, bineînețes, acel pătrat/dreptunghi nu indică vreun semn al toxicității sau non-toxicității de la nivelul ingredientelor utilizate în fabricarea produselor respective. 😉
Surse: http://doctorscotthealth.com/; hoax-slayer.com