Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este arta și știința folosirii uleiurilor esențiale extrase din plante, în vederea folosirii acestora în medicină.

Civilizațiile antice (egiptenii, grecii, romanii, chinezii) foloseau substanțele extrase din plantele aromatice atât în ritualurile religioase, cât și în rezolvarea problemelor de sănătate fizică sau mentală.

Nu a mai durat mult să realizeze că acestea, fiind benefice pentru sănătate, ajutau și în procesele de înfrumusețare și vindecare a anumitor probleme ale pielii.

Uleiurile esențiale sunt numite așa, pentru că ele conțin tot ce e mai important într-o plantă: surprind aroma sa caracteristică și „forța de viață” a acesteia.

Cum funcționează aromaterapia?

Când sunt inhalate, moleculele de uleiuri esențiale stimulează nervul olfactiv și declanșează o serie de procese complexe, trimițând mesajele direct în acea secțiune a creierului care „adăpostește” memoria, învățătura și emoțiile.

Așadar, inhalarea moleculelor de uleiuri esențiale cauzează schimbări fiziologice în interiorul corpului, prin intermediul a trei sisteme: nervos, endocrin și imunitar.

De asemenea, pot avea loc și schimbări psihologice. Spre exemplu, aroma de scorțisoară poate crea sentimentul de confort, căldură și siguranță.

În privința modului de propagare a mirosurilor într-o încăpere, există o multitudine de metode: de la dispozitive electrice, la care se atașează sticluța specială cu uleiul esențial dorit, până la lumânările parfumate și celebrele bețișoare care fumegă, risipind minunatele arome.

De asemenea, aromoterapia poate fi practicată prin intermediul masajului (aromomasaj). În magazinele și la brandurile specializate, există loțiuni speciale de masaj ce conțin uleiuri esențiale, care pot fi folosite fie pentru îmbunătățirea sănătății, fie pentru frumusețe sau confort.

Spre exemplu, masajul pe piept cu un ulei ce conține extract de eucalipt, este excelent în cazul problemelor respiratorii.

În plus, uleiurile esențiale mai pot fi picurate în baie, pentru relaxarea mușchilor, după o zi obositoare.

Uleiuri volatile pe care să le ai în casă

Uleiul volatil de lămâie

Este un ulei care are un spectru larg de utilizare: anemie, degerături, circulație precară, hipertensiune arterială, diabet, vărsături, conjunctivită, păr gras, laringită, ulcere bucale, astm, răceală, gripă, arsuri, ten gras, herpes, mușcături de insecte, riduri, pistrui, acnee juvenilă.

Ulei volatil de mentă

Uleiul de mentă are, de asemenea, un spectru mare de utilizare: pe cale orală, în locul aspirinei, dar și pentru tratarea diareei, durerilor de dinți, indigestii, dureri de stomac, răceală, gripă, cefalee, migrenă, dureri menstruale, înțepături de insecte, herpes.

Ulei volatil de lavandă

Uleiul de mentă are, de asemenea, un spectru mare de utilizare: pe cale orală, în locul aspirinei, dar și pentru tratarea diareei, durerilor de dinți, indigestii, dureri de stomac, răceală, gripă, cefalee, migrenă, dureri menstruale, înțepături de insecte, herpes.

Ulei volatil de rozmarin

Uleiul de rozmarin poate fi folosit în tratarea afecțiunilor sistemului digestiv (indigestii, colite, constipații) și a sistemului circulator.

Totodată, stabilizează tensiunea arterială și, în plus, calmează durerile musculare, reumatice, și pe cele menstruale.

Mod de administrare a uleiurilor volatile

Toate aceste uleiuri esențiale sunt, de obicei, foarte concentrate. Deci, dacă intenționezi să le folosești pentru masaj și nu le cumperi sub formă de loțiune pentru masaj, nu le folosi nediluate.

Uite cum le folosești, în diverse procedee:

  • Inhalații: 10 picături pe un șervețel de hârtiesau pe batistă ori 10 picături în 100 ml de apă fierbinte
  • Comprese: 10 picături într-o jumătate de cană cu apă.
  • Băi: 10-15 picături în cada plină pe jumătate sau 8-10 picături într-o jumătate de litru de apă călduță (pentru mâini și picioare).
  • Masaj: 15-30 picături în 50 ml ulei virgin
  • Intern: 3-4 picături în vin roșu, în apă cu miere sau în lapte de 3-4 ori pe zi sau 2-3 picături la o ceașcă (un pliculeț) de ceai, câte 3 cești pe zi.

Atenție! Pentru folosirea uleiurilor în tratamentul unor boli, cere mai întâi sfatul medicului sau al farmacistului. Durata tratamentului nu trebuie să depășească trei săptămâni.

Sursa foto: Unsplash/Chelsea Gates

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *