Starea de zi cu zi, condiția fizică, starea de spirit, sănătatea, în ansamblu, este influențată de foarte mulți factori, unul dintre ele fiind salteaua de dormit, cea care are un aport deosebit în calitatea somnului.

Salteaua este răspunzătoare pentru un somn odihnitor și trebuie aleasă cu grijă, în funcție de foarte multe aspecte, mai ales în cazul persoanelor care au probleme cu durerile de spate. Pe durata somnului, organismul are capacitatea de a se relaxa, de a-și echilibra anumite funcții, de a se reface după solicitările unei zile.

Salteaua potrivită poate fi de real folos în obținerea unei posturi bune pe durata somnului, astfel încât durerile de spate să mai fie atenuate, însă cu siguranță nu constituie întreg tratamentul de care o persoană cu astfel de probleme ar putea avea nevoie.

Tipuri de saltele pentru confort sporit

Saltelele sunt disponibile în foarte multe variante, în funcție de dimensiuni, materialele din care sunt făcute: mai tari, mai moi, cu arcuri, ortopedice etc. Ca nucleu al saltelei, acestea pot fi din arcuri cu sistem hibrid, din latex natural sau artificial, sau din spumă (cu memorie adesea). Important este ca înainte de alegerea ei să existe o claritate a necesităților ce au îndemnat la schimbarea acesteia.

Sunt saltelele cu fermitate mare bune pentru spate?

Deși foarte mulți chirurgi ortopedici au recomandat saltele dure, fapt dovedit în urma unui studiu efectuat în anul 2005, specialiștii în saltele susțin că o saltea fermă împiedică organismul să se muleze perfect pe suprafața saltelei, punând presiune doar pe anumite puncte care vor apăsa pe coloană.

Acest lucru se reflectă apoi în incomoditatea cu care persoanele se ridică din pat și în durerile de spate resimțite.

Saltelele din latex natural – potrivite pentru dureri de spate?

Saltelele din latex natural sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a permite aerului să circule în interiorul acestora, asigurând astfel o temperatură potrivită a corpului atât pe timp de vară dar și pe timp de iarnă, și în plus, latexul are proprietăți antibacteriene și antifungice, ceea ce împiedică bacteriile să se dezvolte.

Acest tip de saltele este indicat în special persoanelor care nu doresc să se scufunde pur și simplu în saltea, ci să simtă o senzație firească de confort și relaxare.

Saltelele cu memorie ajută spatele pentru că se adaptează după forma corpului

Saltelele cu spumă de memorie, sau cu gel de memorie au posibilitatea de a se adapta perfect pe forma corpului, ceea ce conferă un grad foarte mare de confort și scade necesitatea de a schimba poziția de somn în timpul nopții. Salteaua permite o circulație foarte bună a sângelui prin minimizarea presiunii pe care salteaua ar putea-o avea asupra corpului.

În plus, aceasta se adaptează perfect temperaturii corpului, evitând senzațiile de supraîncălzire pe timpul verii, sau frig pe timpul iernii. Datorită flexibilității sale, o astfel de saltea ar putea fi indicată persoanelor ce acuză dureri de spate.

Saltele anatomice pentru dureri lombare

Saltelele anatomice din latex, sau cu arcuri pot fi o variantă adecvată persoanelor cu dureri lombare. Acestea se adaptează oricărui tip de poziție adoptată pe durata somnului, oferind confortul necesar coloanei vertebrale.

Materialul din latex este unul care asigură rezistență saltelei și îi păstrează fermitatea un timp îndelungat, iar saltelele cu arcuri sunt mai elastice, astfel încât, dacă salteaua este matrimonială, mișcările făcute de partener nu sunt simțite foarte mult de cealaltă parte a patului.

Foarte important în alegerea unei saltele este și protecția împotriva bacteriilor ce s-ar putea dezvolta în interiorul acesteia. Mediile închise, slab aerisite, sunt cadre perfecte pentru înmulțirea acarienilor și a altor microorganisme de genul acestora, de aceea este foarte important ca salteaua să fie prevăzută și cu un sistem de distrugerea a acestora.

Există un tratament ce poate fi aplicat pe stratul superior al saltelei, strat care poate fi de folos în înlăturarea acestui pericol.

Indiferent de câte tipuri de saltea ar exista pe piață, este bine să o alegeți pe cea potrivită nevoilor, și în urma unei cercetări cât de minime în prealabil.

Nu orice saltea dintr-un material minune care promite și luna de pe cer, sau una scumpă, ori cea perfectă pentru un prieten/cunoștință poate fi adecvată oricărei alte persoane sau ție.

 

2 comentarii la „Cele mai bune saltele pentru dureri de spate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *