Cafeaua a devenit în zilele de astăzi una dintre cele mai consumate băuturi. Pentru unii este o băutură caldă, pentru alții este un pretext de socializare; pentru unii este o băutură energizantă ce prelungește momentele de concentrare atunci când somnul dă târcoale; pentru foarte mulți este elixirul dimineților ce se disting în ceață până la prima gură ce aduce claritatea; pentru foarte puțini însă, cafeaua nu se bea, ci se savurează, și nu oricum, ci perfect prajită, proaspăt macinată, și nu oricum, ci măcinată adecvat modului de preparare.

Dacă pentru  pregătirea la ibric, se recomandă un grad de măcinare foarte fin, pentru o cafea espresso, râșnirea trebuie făcută mai grunjoasă, însă uniform. Experții susțin că o foarte mare responsabilitate în gustul cafelei din ceașcă o are aparatul de măcinat cafeaua.

Așa cum spuneam, după sfaturile pe care le oferă cafegii cu experiență, un aparat foarte bun de măcinat cafea rebuie să aibă cuțite conice sau plane, caracteristici ce nu vor schimba gustul sau proprietățile cafelei.

Râșniță de cafea micrometrică cu mai multe grade de măcinare a boabelor Lelit PLO43MMI

După recomandări, râșnița ar trebui să fie mai degrabă manuală decât electronică, pentru a evita supraîncălzirea boabei de cafea ce ulterior i-ar putea schimba gustul.

Un model ce respectă într-o oarecare măsură aceste indicații este Lelit PLO43MMI, o râșniță de cafea micrometrică, confecționată din oțel inoxidabil, cu o capacitate de 250 grame. Înainte de măcinarea cafelei, ar trebui să știți că o cafea mediu prăjită ar trebui măcinată mai fin pentru că și boaba de cafea este mai tare, cu o coajă mai dură, în timp de o boabă de cafea foarte bine prăjită, dark, trebuie măcinată mai grunjos.

Aparat de măcinat cafea electric DeLonghi KG 79

Râșnița de cafea DeLonghi KG 79 este un model foarte îndrăgit și recomandat. Modelul permite selectarea gradului de râșnire a cafelei, pentru a se potrivi cu modul în care aceasta va fi pregătită, oferă posibilitatea de reglare a cantității de cafea ce trebuie râșnită, respectiv de la 2 la 12 cafele, și, foarte important, prezintă două plăcuțe ce macină cafeaua fără a o supraîncălzi.

deLonghi KG 79 are 3 trepte de viteză și o capacitate de 120 g de cafea.

Aparat de râșnit cafea manual Hario Skerton

Un alt model este Hario Skerton, o râșnită manuală de cafea, silențioasă și foarte ușoară. Principalele avantaje sunt conferite de cuțitele conice, din ceramică, care rașnesc cafeaua fără să intervină în intensitatea savorii ei.

În plus, cuțitele pot fi reglate pentru a oferi gradul de măcinare dorit, uniform, astfel încât cafeaua poate fi pregătită diferit, în funcție de modul în care se dorește a fi preparată.

Vezi aparat de râșnit cafea micrometric Lelit PLO43MMI

Aparat de măcinat cafea electric DeLonghi KG 79

Vezi râșniță de cafea manuală Hario Skerton

Mai mult decât atât, spre deosebire de modelele electrice, râșnița manuală evită riscul supraîncălzirii cuțitelor, astfel încât proprietățile cafelei nu vor fi afectate.  

Lucrurile nu sunt atât de simple, precum s-ar părea…o cafea bună nu se obține prin simpla apăsare unui buton. Este important tot procedeul, plecând de la culesul boabelor de cafea, prăjirea lor, până la măcinarea cafelei și modul de preparare.

Toate detaliile acestea concurează la obținerea cafelei pefecte, al cărei gust desăvârșit este cu adevărat apreciat doar de finii cunoscători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *