Intr-o lume in care tehnologia primeaza indiferent la ce aspect al vietii ne-am raporta, faptul ca iti doresti sa iti echipezi bucataria cu cele mai performante dispozitive nu este neobisnuit. N-as putea sa spun ca este foarte simplu sa alegi un anumit produs electrocasnic, dat fiind faptul ca oferta de pe piata de profil este impresionanta. Multe articole pe care le-am citit indeamna la o minima cercetare, ceea ce este absolut in avantajul tau.
N-ai putea sa iei o decizie corecta doar in functie de pret si fara sa stii nimic despre functiile aparatului respectiv. La modul asta stau lucrurile si cand vorbim despre cuptoare incorporabile si cum le alegem. Le poti gasi in diferite forme, sunt produse de “n” companii, le poti selecta in functie de cat de performante sunt s.a.m.d. Cu toate astea, stii concret la care sa te opresti fara sa te informezi? No way!
Azi, mi-am propus sa vorbim despre tipuri de cuptoare incorporabile, nu pentru ca as considera ca sunt omul care aduce lumina in subiectul asta, ci pentru ca am capatat ceva experienta cautand sa achizitionez un produs de care sa fiu multumita pentru mai mult timp. Nu cred ca are rost sa va spun cate review-uri am citit si cu cati consultanti am vorbit, asa ca trec direct la subiect.
Sunt de parere ca v-as plictisi din start daca mi-as incepe “pledoaria” cu sfaturi despre cum poti alege cel mai bun cuptor incorporabil. In primul rand nu cred ca o astfel de abordare este credibila, pentru ca nu cred in topurile cu “cel mai bun produs” mult prea frecvent utilizate. A, sa va povestesc despre cateva criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un astfel de cuptor pentru a-si face treaba bine, e cu totul altceva.
Concret, un cuptor incorporabil da o nota eleganta in bucatarie. Bine, n-ar fi suficient daca n-ar avea numeroase functii si o utilitate larga. In functie de modul de alimentare, aveti de ales intre un cuptor electric incorporabil (vezi oferta și prețuri pentru cuptoare incorporabile electrice) sau un cuptor incorporabil pe gaz (vezi prețuri și specificații pentru cuptoare incorporabile pe gaz). Eu m-am oprit la prima varianta si bine am facut. Se incalzeste uniform si repede, si am posibilitatea sa coc diverse preparate intr-un timp foarte scurt. Spre deosebire de cuptorul electric, cel cu gaz poate ca este mai ieftin (de fapt, sigur e mai ieftin), dar daca nu verifici destul de frecvent prajitura pe care ai pus-o la copt, risti sa se arda deasupra. 🙂
Caracteristici importante in alegerea cuptorului incorporabil
Spuneam anterior ca eu mi-am dorit un produs durabil. Adica, nu-mi permit sa cumpar azi un cuptor si peste 2 ani sa iau in calcul achizitionarea altuia. Uite un motiv bun care mi-a sustinut decizia de a cumpara un cuptor din otel inoxidabil, dar exista mai multe variante pentru care puteti opta – metal vopsit ca de inox, inox antiamprenta etc.
La momentul ala imi doream sa cumpar un cuptor destept rau, care sa fie capabil sa faca o multime de chestii. Sa incalzeasca alternativ, sus/jos, asta pentru ca ma saturasem efectiv sa intorc tava in cuptorul aragazului pe care il aveam; sa-mi pregatesc un pui la rotisor de cate ori vreau; sa detina si grill; sa-mi si decongeleze carnea inghetata; sa aiba si functie timer, dar si functie de ventilare. “Atentie la ce iti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample”. Am ce mi-am dorit si functiile astea vi le recomand si voua. Nu e vorba de moft, pur si simplu de utilitate.
Cuptoarele incorporabile bune au si cateva programe prestabilite. Vrei sa gatesti peste, setezi programul adecvat, vrei sa pregatesti paine in casa, setezi programul dedicat, si tot asa. Nu stiu voi, dar eu prefer sa vad (recunosc, sa si mananc) crusta aia aburinda si frumos colorata pe friptura sau pe paine. Functia de ventilare te ajuta sa o obtii, mai mult, tot functia asta face posibil ca temperatura din interiorul cuptorului sa fie uniforma.
Cred ca este inutil sa mai spun cat de important este sa poti regla timpii de coacere. Cumpara un cuptor incorporabil cu display tip touch screen si rezolvi problema.
Important este sa ai in vedere si autocuratarea cuptorului. Poti opta pentru autocuratare pirolitica, catalitica sau cu abur. In primul caz, temperaturile inalte descompun depunerile (resturi de mancare, grasime etc) din cuptor, transformandu-le in cenusa; in al doilea caz, emailul cu care sunt prevazute unele cuptoare actioneaza similar unui burete absorbind depunerile care sunt preluate ulterior de particule ceramice care le descompun; in cel de-al treilea caz, cuptorul dispune de o functie Aqua clean, vaporii fierbinti actionand eficient pentru o curatare fara repros.
Capacitatea si dimensiunile cuptorului le alegi in functie de necesitatile tale, insa mai poti tine cont de un lucru. E vorba despre accesorii. Cumperi un cuptor incorporabil si odata cu el sa primesti si cateva tavi, un numar de brate (cu atat mai bine daca este vorba despre un sistem telescopic) etc.
Cuptoare pe care le poti avea in vedere
Eu am optat pentru un cuptor incorporabil electric Bosch HBA43T360, 7 functii, grill, decongelare, Clasa A, negru si ma felicit ori de cate ori gatesc. Este un cuptor electric pe care il controlez electronic, coace foarte bine, detine suporturi telescopice… – dupa doi ani de cand l-am cumparat pot spune ca a meritat fiecare banut.
Două cuptoare electrice foarte bune:
Bun am inteles ca mai este si cuptorul incorporabil electric Beko BIC22100X, capacitate 77 l, 4 functii, clasa A, timer, din inox. Pe langa faptul ca este bun, este si ieftin. Nu am avut ocazia sa il utilizez vreodata, insa altii, da, si iata ce spun: “Excelent! Este foarte spatios! Recomand tuturor! Am copt paine, colaci, am facut friptura, pizza, prajituri – este supeer! Intra 4 tavi de paine una langa alta! Fata de cuptorul anterior, nu are rotisor, dar eu nu prea folosesc aceasta functie! Si inca un avantaj: daca pui timerul – la final oreste incalzirea ceea ce alte cuptoare nu o fac! Deci nu mai riscati sa ardeti ceva daca puneti „ceasul”!:)”.
Pe de alta parte, daca ai pus ceva banuti deoparte pentru o asemenea achizitie, orienteaza-te catre un cuptor electric multifunctional Electrolux EOC5956FOX, capacitate 71 l, 19 functii, autocuratare pirolitica, grill, clasa A+, inox antiamprenta. “Singurul aspect delicat este pretul, insa daca ai buget pentru el cred ca nu exista ceva in plus pe care sa il vrei si acest cuptor sa nu il aiba” – asta pentru a cita doar una dintre persoanele care l-au cumparat.