WPC (Wood Plastic Composite) este un lemn compozit fabricat din resturi și făină de lemn, materiale plastice, deseori reciclate și rășini și substanțe de legătură. WPC-ul este un material hibrid modern, folosit în tot mai multe proiecte de amenajări exterioare datorită numeroaselor sale avantaje de folosire, dar și de punere în operă, acesta fiind flexibil în producție și putând fi regăsit într-o varietate de forme și dimensiuni.

Cu siguranță ai văzut și tu acest produs pe care poate în trecut l-ai considerat un lemn exotic, dar în timp ți-ai dat seama că este un material produs prin prelucrare industrială. Profilul WPC cel mai adesea se regăsește în dimensiuni de până la 2-3 metri și arată ca mai jos în cea mai populară culoare.

Profil WPC pentru amenajări de garduri exterioare

Este WPC-ul o alternativă ecologică?

WPC-ul este deseori considerat un material ecologic pentru că în procesul de fabricație se pun în valoare elemente reciclate sau deșeuri rămase din prelucrarea lemnului, dar și plastic reciclat. Acestea fiind amestecate, ulterior se prelucrează pentru a fi stabilizate împotriva acțiunii dăunătorilor specifici lemnului, dar și pentru a oferi durabilitate. În plus, WPC-ul ulterior folosirii este reciclabil în alte proiecte de construcții.

Personal, totuși nu aș judeca neapărat acest material ca prietenos cu mediul, nefiind natural, dar într-adevăr ajută la a tăia mai puține păduri decât în cazul șipcilor și dușumelelor tradiționale din lemn natural.

Lemnul compozit sau WPC-ul a fost inventat și promovat pentru prima dată în anul 1960 de către compania Covema din Milano, Italia. Produsul prima dată a fost denumit drept Lemn-Plastic, dar a devenit popular abia după anii 1990, când a început să fie tot mai folosit în Statele Unite ale Americii pentru proiectele de decking (pardoseli) și când au crescut pretențiile privind designul diferitelor amenajări exterioare iar lemnul a început să își arate limitările privind oportunitatea prelucrării din punct de vedere al costurilor.

La ce se folosește WPC-ul sau lemnul compozit?

WPC-ul este cel mai adesea folosit pentru a construi pardoseli pentru terase exterioare, îmbrăca treptele de la casă și pentru a finisa proiecte de împrejmuiri și garduri. Spre deosebire de lemnul tradițional, se comportă excelent inclusiv în medii umede, făcându-l ideal inclusiv pentru realizarea pontoanelor.

Întrebuințarea WPC-ului este practic nelimitată, mai ales că acest lemn compozit vine prelucrat atât în formă de dușumea (decking, pardoseală sau dale), ulucă (șipcă) pentru garduri cât și în formă de profile, grinzi/stâlpi, lambriuri șamd.

Pe lângă utilizarea lor foarte populară ca pardoseli exterioare, profilele din lemn compozit pot fi folosite și pentru a a placa pereți exteriori (folosind prefabricate de tip lambriuri), dar și pentru a realiza împrejmuirea balcoanelor și a teraselor. Am văzut inclusiv situații când WPC-ul a fost folosit pentru a amenaja locuri de stat pe terasa unor localuri/restaurante cu pretenții. Așa cum menționam și anterior, materialul este folosit inclusiv pentru realizarea pontoanelor moderne.

Una dintre marile avantaje ale dușumelelor WPC este că nu alunecă, astfel pot fi folosite și pentru a îmbrăca marginile piscinelor, pe lângă faptul că are un comportament excelent și durabil în medii umede. Totuși, WPC-ul fiind un produs bazat și pe lemn, în partea cu lemn chiar dacă nu se va umfla foarte tare, va reține totuși apa. De asemenea, WPC-ul nu este un produs care să ofere impermeabilitate, dar evident, are niște avantaje în fața lemnului tradițional în medii umede.
Cu toate aceste proprietăți, inclusiv WPC-ul poate aduna mucegai, dar nu va putrezi.
De asemenea, un alt avantaj al lemnului compozit este că nu necesită întreținere prin vopsire sau tratamente de protecție specifice lemnului natural, WPC-ul fiind tratat din fabricație anti raze UV și nu atrage dăunătorii tradiționali ai materialelor naturale.

Dintre dezavantajele lemnului compozit trebuie spus că fiind un material în componența căruia intră și plasticul, rezistența acestuia la foc este mai redusă. Același lucru se poate spune și despre rezistența la temperaturi extreme, plasticul din componența lemnului compozit fiind sensibil la temperaturi extreme.

WPC-ul vine destul de des cu garanții de folosire de câțiva ani de la producători, iar durata de folosire a acestor elemente în proiecte este de 10-20 ani.

Utilizare profil WPC ca băncuță pe o terasă. În compoziția proiectului au intrat grinzi de susținere pentru profile și profile de colț

Punerea în operă a proiectelor care au în componență lemn compozit

Punerea în operă a elementelor WPC este ușoară, dar necesită atenție la detalii.
Pentru pardoseli, cele mai populare variante sunt cele prin care se montează șinele (substructuri) de susținere (la distanță de maximum 50 centimetri între ele) peste materialul de suport cu ajutorul unor șuruburi de fixare, și ulterior cu ajutorul unor cleme/clipsuri de montaj se finisează fixarea peste elementele de pardoseală. Cu ajutorul șinelor de susținere se pot compensa și eventualele diferențe de nivel, utilizând accesorii/picioare de înălțare sub aceste șine.

Nu este recomandată montarea pardoselilor direct pe nisip sau pământ iar între profile este recomandată păstrarea unui spațiu ca rost de dilatație. La trecerile între pardoseli, fiecare pardoseală este recomandat să aibă la început o grindă de susținere.

Pentru celelalte proiecte de amenajări, practic utilizarea WPC-ului este nelimitată, singurele lucruri de care trebuie ținute cont fiind cele legate de dilatația normală a materialelor.

WPC-ul poate veni în culori practic nelimitate, dar cele mai populare modele de WPC-uri sunt cele în culori asemănătoare lemnului precum maro sau wenge.

Așadar, WPC-ul chiar dacă nu este un lemn natural, combină avantajele lemnului cu cele ale prelucrării plasticului și oferă o soluție modernă și elegantă pentru sumedenie de proiecte de pardoseli exterioare, placări sau împrejmuiri. Este un produs ieftin și nepretențios în exploatare care nu poate decât să devină din ce în ce mai popular în folosirea casnică.

Cât despre proprietățile ecologice ale lemnului compozit, părerile sunt împărțite. Pe de o parte în producția lemnului compozit teoretic intră lemn rămas în urma prelucrării, alături de plastic și de elemente de îmbinare, reciclarea acestui produs este ceva mai pretențioasă, fiind vorba practic de două elemente diferite (WPC-ul neputându-se recicla la containerul de plastice).

Unde se pot cumpăra profile WPC?

Profilele WPC se regăsesc în oferta marilor magazine de bricolaj din țară, dar și la distribuitorii mari de materiale de construcție, prețurile fiind destul de similare. Mai ales în orașelele mari aceste produse pot fi găsite cu ușurință în marile magazine de bricolaj.

De asemenea, aceste profile pot fi comandate și online de la magazinele de profil. Poate este chiar o variantă recomandată pentru a asigura transportul specializat și în siguranță al materialelor direct acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *