La finalul acestei veri, într-o perioadă când la Lidl a fost săptămâna asiatică, am luat și noi o rață. A fost, practic, prima oară când am cumpărat și gătit rață. Oferta era destul de tentantă ca să nu profităm de ocazie și să facem și noi rață. Am decis ca pieptul să-l gătim în stil thailandez, mai ales că ne place bucătăria asiatică. Apoi, thailandezii chiar sunt cei mai specialiști în preparate din carne de rață. Nu a fost o rață mare, așa că nici pieptul nu a fost cine știe ce, dar pentru 3 porții tot am reușit să-l gătim.
Așadar, pentru a găti rață thailandeză, ai nevoie de:
- 1 piept de rață
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei capia verde
- 1 ceapă
- 1 morcov mai potrivit
- 2 linguri de ulei de măsline
- câteva frunze de busuioc
- sare
- piper
- opțional – un ardei iute, dacă vrei neapărat să fie picantă
Pentru sosul de marinadă la rață îți mai trebuie:
- 1 lingură mare de plante aromatizante (un mix de curry, oregano, busuioc, cimbru)
- 300 ml de vin alb sec
- 3 căței de usturoi – sau mai mulți, după gust
- sare
- piper

După ce ai tranșat rața, dacă nu ai avut norocul și banii 🙂 să iei un piept de rață gata pregătit de a fi preparat, taie pieptul de rață fășii lunguțe, presară-le cu mixul de plante aromatizante, pune cățeii de usturoi zdrobiți, adaugă sare și piper după gust. Așază-le într-un castron, toarnă vinul peste ele și lasă-le să stea la marinat în acest amestec 2-3 ore, la rece. Ai grijă să le mai întorci din când în când în acest sos, ca să se pătrundă pe toate părțile.
Ca să prepari pieptul de rață, încinge uleiul într-o tigaie – poate fi wok, dacă ai, – adaugă bucățile de carne scurse de sos, călește-le 5-6 minute pe ambele părți, având grijă să nu se ardă. Apoi, adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul tăiat felii subțiri, ardeii tăiați fâșii și continuă să călești totul vreo 2-3 minute. (Am uitat să-ți spun, dar e bine, of course, să pregătești și să tai legumele dinainte de a trebui puse în tigaie, ca să meargă totul mai repede și să te încadrezi în timpi).
Adaugi apoi sosul marinat și lași să fiarbă, la foc mic, vreo 20 de minute, până când carnea este bine pătrunsă. Poți servi acest fel de mâncare ca atare, garnisit cu frunze de busuioc proaspăt sau uscat, după posibilități, sau poți adăuga în compoziție și orez fiert, înainte de a lua preparatul de pe foc. E delicioasă oricum! 😉

Poftă bună!♥
A fost foarte bun!